Start-up-ul Cyscale vrea să obţină o finanţare de 300.000 euro care va creşte evaluarea companiei la 2,3 milioane de euro

Autor: Ioana Nita 10.09.2020

Start-up-ul local Cyscale, care dezvoltă soluţii de securitate a datelor salvate în cloud, şi-a propus să obţină o finanţare de 300.000 euro, din care 200.000 euro prin intermediul paltformei de equity crowdfunding SeedBlink.com, listarea având loc astăzi. Restul de 100.000 euro provin de la fondul de capital GapMinder VC care conduce această rundă de investiţii. De altfel, GapMinder VC a fost primul fond care a investit în Cyscale, start-up-ul obţinând anul trecut prima sa finanţare (100.000 euro) în cadrul programului de accelerare Techcelerator.

În prezent, Cyscale, start-up prezentat şi în cadrul emisiunii ZF IT Generation, valorează aproximativ două milioane de euro, însă odată cu noua rundă de investiţii evaluarea companiei urcă la 2,3 milioane de euro, conform oficialilor Cyscale.

„Am lansat Cyscale cu gândul de a schimba modul în care tehnologia cloud este folosită în companii. Deşi datele sunt esenţiale penntru companii, am observat în cei peste 15 ani de experienţă pe care îi avem în IT că adesea companiile nu apelează la un specialist care să le protejeze informaţiile fie că sunt sau nu salvate în cloud. Listarea pe SeedBlink ne va ajuta să ne mărim echipa tehnică şi de vânzări, dar şi să facem primii paşi către străinătate. Cu un produs foarte bun şi o echipă puternică de vânzări sperăm să ne îndeplinim obiectivul: acela de a susţine companiile să se diferenţieze prin digitalizare. Pentru că noi credem că tehnologia cloud şi protecţia datelor în cloud poate face acest lucru: să aducă competitivitate“, a declarat Ovidiu Cical, co-fondator şi CEO al Cyscale.

El a lansat start-up-ul la finalul lui 2018 împreună cu Manuela Ţicudean, Laura Cical şi Andrei Milaş, în urma unei investiţii iniţiale de circa 100.000 euro. Compania, originară din Cluj, dezvoltă soluţii software pentru protecţia informaţiilor salvate în cloud şi realizează analize de risc a acestor date. 

Suma obţinută prin actuala rundă de finanţare, în cuantum de 300.000 euro, urmează să fie investită în următoarele 12 luni în dezvoltarea echipei tehnice şi de marketing & vânzări, dar şi pentru extindere globală, în principal în SUA, Germania, Anglia şi Olanda.

„Clienţii pe care îi avem sunt deocamdată doar din România, dar, de curând, am semnat  parteneriate cu companii mari pentru a ne extinde pe piaţa din SUA. În Europa vrem să atragem clienţi în special din Anglia, Germania şi Olanda pentru că acestea sunt ţările cu un nivel ridicat de adopţie al tehnologiei cloud şi cu un număr foarte mare de companii. Şi în aceste ţări ne vom extinde tot prin parteneri deoarece aceştia cunosc specificul local şi astfel putem creşte mai repede prin îndepărtarea barierelor culturale şi lingvistice“, a explicat Manuela Ţicudean, co-fondator şi manager de proiect în cadrul Cyscale.

Start-up-ul va aplica în curând pentru fonduri europene nerambursabile în valoare de 2,83 milioane de euro în cadrul programului Horizon 2020, banii urmând să fie alocaţi pentru cercetare şi dezvoltare.

De asemenea, începând din 2021, conducerea companiei vrea să înregistreze trei patente în zona de tehnologie cloud, toate patentele urmând să fie înregistrate în străinătate.

„Următorii trei ani vor fi dedicaţi cercetării, vor fi ani în care vom lucra mai ales la îmbunătăţirea soluţiilor noastre. Prin accentul pe care îl punem pe zona de cercetare, vrem ca în 2023 să ajungem în topul cei mai importanţi furnizori de securitate cibernetică în Europa. Astfel, până în 2023 vom creste uşor din punctul de vedere al businessului. Însă, ulterior, ne vom axa pe partea de vânzări şi previzionam un avans foarte rapid în privinţa numărului de clienţi şi a veniturilor“, a precizat Andrei Milaş, co-fondator şi CTO Cyscale.

Start-up-ul are în prezent peste 50 de utilizatori companii, majoritatea din domeniul IT. Managementul are ca obiectiv să ajungă la peste 1000 de clienţi în 2025.

Pe de altă parte, pentru acest an, conducerea companiei se bazează pe o cifră de afaceri de 50.000 de euro având în vedere contractele din prezent. Însă veniturile pot ajunge până la 200.000 de euro la finalul anului dacă discuţiile din prezent cu potenţialii clienţi se vor concretiza.

Câştigarea de conturi noi, în special din străinătate, va duce veniturile Cyscale la aproximativ trei milioane de euro la finalul lui 2023 şi la 15 milioane de euro în 2025. În jur de 90% din veniturile Cyscale în 2025 vor fi generate de clienţi din străinătate, potrivit estimărilor managementului.

Ca atare, pondatorii Cyscale preconizează că în circa trei ani valoarea companiei ar putea fi de 30 de milioane de euro, de 15 ori mai mare decât în prezent.

„Această creştere foarte mare a valorii Cyscale se bazează pe majorarea veniturilor care va veni odată cu extinderea în străinătate. Dacă în regiunea noastră încă nu este o deschidere foarte mare către cloud, nu putem spune acelaşi lucru despre companiile din Europa de Vest ori SUA. Noi vrem să ajungem una dintre cele mai mai mari companii de cloud security, iar această extindere globală ne va ajuta să depăşim o valoare de 30 de milioane de euro în trei ani“, a punctat Ovidiu Cical.