Opinie Dan Luca, Euractiv: Cum abordãm anul politic 2021?

Autor: Dan Luca 12.09.2020

În general prognozele politice nu sunt uşoare, iar criza Corona complică enorm predictibilitatea pieţii. Un exemplu interesant a fost anul 2019, unul atipic din punct de vedere european, având alegerile europene în mai. Cei implicaţi în dinamica legislaţiei europene au ştiut că a fost crucială o bună comunicare în primul trimestru, un exerciţiu de intelligence timp de 6 luni până la indentificarea noului sistem de putere (eurodeputaţi influenţi, componentă Comisiei Europene, priorităţile noului ciclu politic de 5 ani), revenind apoi în forţă, în toamnã, cu argumente noi şi solide.

Încercând să analizăm anul politic european 2021, nu putem identifica un eviment major care să umbrească virusul Corona. Criza actuală va avea o influenţă determinantă şi în 2021. Plecând de la ipoteza ştiinţifică cum că o pandemie se întinde pe o perioadã de 18 luni, iar noi am ajuns acum doar în luna a 9-a, putem să avansăm o teorie cum că doar în luna iulie 2021 e prevăzut sã ieşim din criză. Desigur calendarul descoperirii vaccinului, vaccinarea populaţiei şi imunizarea pot avea un rol hotărâtor în accelerarea sau încetinirea deschiderii de după criză. Acum însă avem doar aceste elementele care ne ajută să anticipăm pe cât posibil anul viitor şi nu avem unelte mai bune pentru a astfel de analiză.

Subiectele politice care se vor amplifica treptat în spaţiul public european sunt şi ele ricoşeuri ale crizei Corona. Vom vorbi tot mai mult despre bani şi putere. Fondul de relansare economică e deja prezent, iar acum se discutã pachetele care revin fiecărei ţări membre, dar şi modul de utilizare. Ca şi predicţie, absorbţia acestor fonduri, majoritatea prin mecanismele naţionale, va lua poate chiar mai mult de 5 ani. Este eterna discuţie a absorbţiei fondurilor europene, unele ţări vor avea o rată de 30%, iar altele de 100%.

Treptat, întrebarea despre cine plăteşte factura relansării economice se va face vizibilă. Fără să vrem, vom avea o discuţie despre fiscalitate, despre cum finanţăm sistemul european, cu ample ramificaţii în competenţele regionale, naţionale, europene sau chiar mondiale. Subiectul unui buget euro va apărea că soluţie, mai ales că există un proiect legat de acest dosar încă de acum câţiva ani. Inevitabil vom discuta mai mult, din nou, despre nucleul dur european şi alte ţări care nu sunt în acest grup select.

Patriotismul şi naţionalismul se vor accentua, venite în special din estul continentului sau chiar din sud. În acest cocktail de putere, fonduri publice, balanţă fiscală, va există o polarizare mai accentuată între cele două extreme, cea federalistă şi cea anti-europeană.

Criză economică, relansararea unui proiect pentru societatea europeană, redefinirea finanţării europene, un nou proiect european şi balanţă dintre UE şi ţările membre vor acapara interesul cetăţenilor. Alegerile din Germania, din septembrie 2021, sunt un orizont interesant pentru a face o analiză despre pandemie şi impactul asupra proiectului european.

Plecând de la aceste predicţii, recomandarea este de a analiza piaţă afacerilor europene nu doar din prisma dezvoltărilor legislative, dar şi al raportării la fondurile de relansare economică. Primele 6 luni ale anului 2021 pot să arate cam la fel ca şi prezentul. Până în primăvara viitoare nu e recomandabil să existe evenimente fizice masive, interacţia online fiind recomandabilă. Desigur în toamna lui 2021 putem să vorbim de o revenire la new normal, încercând să învăţăm din criză pandemică pe cât se poate.

Dan LUCA este Vicepreşedintele EURACTIV Media. Conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies”.