Fermierii nemţi asigură că sunt bine pregătiţi să facă faţă pestei porcine

Autori: Bogdan Cojocaru , Sorin Pâslaru 14.09.2020

Germania este bine pregătită să răspundă problemei pestei porcine africane, a asigurat asociaţia fermierilor din UE la puţin timp după ce ministrul german al agriculturii Julia Klöckner a confirmat primul caz de pestă porcină africană de pe teritoriul german -  un mistreţ găsit mort în apropiere de graniţa cu Polonia. Şi Klöckner a dat asigurări că Germania este pregătită să facă faţă situaţiei.

„Gripa porcină africană nu este periculoasă pentru oameni“, a spus ea, adăugând că consumul de carne contaminată nu este cunoscut ca fiind dăunător pentru oameni. După confirmarea cazului, Klˆckner a anunţat o serie de măsuri stricte pentru a evita orice contaminare şi activarea unui plan de gestionare a crizelor. Măsurile privesc în principal gestionarea populaţiilor sălbatice de porci. Germania este cel mai mare producător de porci al Uniunii Europene, iar confirmarea faptului că epidemia de pestă a ajuns acolo îi pune în pericol exporturile, în principal pe cele către China, cea mai mare piaţă a lumii. Pesta porcină africană este o boală virală fără leac care afectează porcii domestici şi mistreţii. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat perturbări economice semnificative în multe ţări, inclusiv China sau din Europa de Est.

Asociaţia fermierilor din UE COPA-COGECA a precizat într-un comunicat că reacţiile rapide ale autorităţilor germane au „demonstrat eficienţa programului de supraveghere în vigoare în regiune şi pregătirea tuturor jucătorilor“, adăugând că crescătorii de porci locali sunt „pregătiţi şi instruiţi pentru a evita contaminarea fermelor lor - Pekka Pesonen, secretar general al COPA-COGECA, a spus că găsirea de mistreţi infectaţi în Germania „este, desigur, o sursă de îngrijorare pentru întregul sector european al cărnii de porc“, dar „totuşi ar trebui să fim liniştiţi“.