Virgil Popescu, ministrul Economiei: Aplicaţia în vederea obţinerii granturilor de 1 miliard de euro va fi lansată în această seară, cel mai târziu mâine dimineaţă

Autor: Alexandra Cepăreanu 14.09.2020

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunţat astăzi (luni, 14 septembrie) că platforma prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor putea aplica pentru cele trei scheme de granturi în valoare totală de 1 mld. euro, va fi lansată în două etape. Prima parte va fi funcţională din „această seară” (luni), „cel târziu mâine dimineaţă” (marţi).

„În această seară, cel mai târziu mâine dimineaţă, va fi lansată aplicaţia informatică în vederea obţinerii granturilor de 1 miliard de euro. Procedura va avea două etape: în prima fază toţi beneficiarii celor trei scheme de finanţare se pot înscrie în aplicaţie pentru a-şi verifica firma şi introduce toate datele necesare, iar în cea de-a doua etapă beneficiarii vor putea aplica efectiv şi încărca documentele necesare pentru accesarea granturilor”, a anunţat Virgil Popescu pe pagina personală de Facebook.

Ministrul a adăugat că „între ministerul Economiei şi Minisetrul Fondurilor Europene se va finaliza procedura în următoarele zile, pentru ca Ministerul Economiei să devină administratorul acestui fond.”

Suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: microîntreprinderi, firme mici şi mijlocii şi PFA-uri.

Astfel, prima, în valoare de 2.000 de euro, se adresează microîntreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.