Ceetrus demarează proiectul de la Reşiţa şi continuă dezvoltarea celui din Braşov

Autor: Bogdan Alecu 15.09.2020

Compania franceză vrea să construiască în Reşiţa, oraş de 65.000 de locuitori, un proiect imobiliar de 40 de hectare.

Dezvoltatorul imobiliar Ceetrus România, fostul Immo­chan România, are în plan conti­nua­rea investiţiilor atât în proiectul Coresi din Braşov, cât şi la Reşiţa, unde demarează cel mai amplu proiect de transformare a unei foste platforme industriale.

Ceetrus demarează la Reşiţa un proiect pe 15 ani, ce va regenera 36 de hectare din oraş.

Dezvoltarea Cartierului Coresi din Braşov, începută în 2013, este un model de re­generare comunitară şi urbană în România, fiind primul proiect multifunc­ţio­nal de o asemenea anvergură, ce aduce  îm­preună, într-un interval de 8 ani, funcţiuni comerciale, rezidenţiale, birouri, diver­tisment, spaţii comunitare şi spaţii publice, care valorifică şi multiplică oportunităţile locale.

„Simt că am ajuns la capătul unei curse în care am pornit în urmă cu trei ani. Ştiu că nu e finalul aici, e doar un alt început şi mă bucur enorm de acest parteneriat pe care Primăria Reşiţa îl demarează împreună cu Ceetrus. Exista riscul ca acest brownfield de peste 40 de hectare să finalizeze într-un proiect anost în care să găsim câteva „cutii“, aidoma multora realizate în pripă în România, însă şansa noastră, a reşiţenilor a fost ca Ceetrus să delege un birou de arhi­tectură celebru - Arte Charpentier - care a desenat un nou centru urban funcţional, aerisit, multifuncţional şi prietenos pentru co­mu­nitate“, spune Ioan Popa, primarul muni­cipiului Reşiţa.

Fazele de dezvoltare de retail, office, divertisment şi hotel sunt corelate cu 3 faze de dezvoltare de rezidenţial, cu o anvergură totală de 49.200 mp şi 582 de unităţi (studio, 2 camere, 3 camere). În dezvoltarea de rezidenţial este prevăzut şi un Apart Hotel (11.500 mp şi 177 unităţi). 

Proiectul de regenerare urbană ampla­sat pe platforma industrială Mociur-UCMR Reşiţa a necesitat o serie de achi­ziţii de teren anevoioase  din punct de vede­re juridic (2017 - 2020), ce s-au încheiat în 3 ani cu o achiziţie totală de 36 de hectare. 

Viziunea şi conceptul proiectului au fost realizate împreună cu birouri de arhi­tectură recunoscute la nivel interna­ţional - Arte Charpentier şi Arhitect Sud, care au in­te­grat strategia de dezvoltare şi mo­bi­litate locală şi regională. În toate ele­men­tele arhitecturale s-a avut în vedere păstra­rea caracteristicilor locale, defini­torii pen­tru Reşiţa (metal, cărămidă, spaţii verzi generoase).

Proiectul îşi propune să faciliteze conexiunile din comunitate şi să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a oraşului.