În conflict cu Turcia, Grecia va cumpăra noi avioane de luptă şi nave de război

Autor: Bogdan Cojocaru 15.09.2020

Grecia va cumpăra şase avioane de luptă F18 Rafale noi şi şase second-hand din Franţa, precum şi noi fregate, a anunţat premierul grec Kyriakos Mitsotakis pe fondul tensiunilor sporite cu Turcia, scrie EUobserver. El a lăudat ca fiind „primul pas pozitiv“ decizia Turciei de a rechema o navă de foraj petrolier din apele Mediteranei revendicate de Grecia.

„Vrem să comunicăm cu Turcia, dar într-un climat fără provocări“, a spus el. Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a ameninţat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care critică Ankara pentru insistenţa de a încălca suveranitatea Greciei şi Ciprului în Mediterana prin explorări de gaze şi petrol în ape pe care aceste ţări consideră că sunt ale lor. „Nu vă încurcaţi cu Turcia“, a spus Erdogan, referindu-se la presiunea franceză împotriva strategiei turceşti în estul Mediteranei.

„Domnule Macron, veţi avea mai multe probleme cu mine“, a adăugat Erdogan, spunând că Macron este „pe ultimul picior“ politic. Turcia a anunţat, de asemenea, un exerciţiu naval cu muniţie de război în ape revendicate de Cipru. Grecia, Franţa şi Turcia sunt parteneri în NATO.