Platforma poloneză de ecommerce Allegro, evaluată la 10-12 mld. euro, se pregăteşte de cel mai mare IPO din istoria Bursei de la Varşovia: compania vrea să vândă 20%-25% din acţiuni

Autor: Tibi Oprea 15.09.2020

Allegro, cea mai mare platformă de ecommerce din Polonia, a anunţat luni că plănuieşte să se listeze la Bursa de la Varşovia în ceea ce ar putea fi cea mai mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria ţării central-europene, scrie Financial Times.

Consilierii companiei, care este deţinută de grupurile de private equity Permira, Cinven şi Mid Europa Parteners, ţintesc o evaluare de 10-12 mld. euro, potrivit unor persoane apropiate tranzacţiei. Dacă aceasta va fi atinsă, Allegro ar urma să devină cea mai mare companie poloneză listată. Spre comparaţie, cea mai mare IPO din istoria Bursei poloneze a avut loc în 2010, când asigurătorul PZU a ridicat de la investitori 2,1 mld. euro.

Potrivit unor documente publicate luni, listarea va include o vânzare de acţiuni noi de circa 1 miliard de zloţi polonezi (224,6 mil. euro), precum şi o „componenţă secundară” prin care grupurile de private equity şi unii directori sau manageri vor vinde o parte din propriile participaţii.

Dimensiunea exactă a ofertei urmează să fie stabilită, însă persoane apropiate operaţiuni au spus că cel mai probabil se va lista 20%-25% din companie. Listarea este aşteptată să aibă loc în octombrie, iar Allegro a transmis că tranzacţia va permite plata unei părţi din datorii. La finele lunii iunie, datoriile nete ale companiei erau sa 3,7 ori mai mari faţă de EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare).

Cele trei fonduri de private equity au cumpărat Allegro de la grupul sud-african Naspers în 2016 în schimbul a 3,25 miliarde de dolari. Platforma Allegro a fost fondată în 1999, are circa 12,3 milioane de cumpărători activi şi este utilizată de circa 117.000 de comercianţi. În 2019, compania a înregistrat un profit net de 399 de milioane de zloţi polonezi, în creştere cu 73% faţă de anul precedent, la venituri de 2,39 miliarde de zloţi polonezi, plus 31%.