Miliardarul Bill Gates, despre „elefantul din cameră”: Niciun vaccin împotriva noului coronavirus nu va fi gata până la finalul anului

Autor: Alex Ciutacu 15.09.2020

Miliardarul american Bill Gates nu crede că vaccinul împotriva noului coronavirus va fi gata până la finalul anului, deşi sunt mai multe versiuni aflate în dezvoltare în SUA, potrivit CNBC.

Astfel, Gates crede că niciunul dintre cei care dezvoltă vaccin în prezent nu va ajunge să ceară aprobare în SUA până la finalul lui octombrie, ceea ce dă peste cap planurile preşedintelui american Donald Trump, care a anunţat că Statele Unite vor avea un vaccin pregătit înainte de alegerile din data de 4 noiembrie.

„Niciunul dintre vaccinurile în dezvoltare nu va aplica pentru aprobare în SUA înainte de finalul lunii octombrie”, a declarat americanul.

Bill Gates crede că omenirea va avea veşti bune pe acest front mai aproape de finalul anului sau chiar al începutul anului viitor. El este încrezător că producătorul Pfizer ar putea ieşi câştigător în cursa dezvoltării vaccinului.

„Cred că odată ce ajungem în decembrie sau ianuarie există şanse ca cel puţin două sau trei să meargă spre aprobare, dacă eficienţa acestora există. (…) Există aceste trei faze de testare necesare, iar singurul vaccin care ar putea cere aprobare de urgenţă dacă totul ar merge perfect ar fi cel dezvoltat de Pfizer”, a spus el.

Fundaţia Gates, construită de miliardar împreună cu soţia lui, Melinda Gates, a anunţat în martie că va colabora cu jucători din piaţă pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, iar printre companiile cu care a anunţat că va colabora se numără Pfizer, Johnson & Johnson şi Merck.

În ultimii ani, Fundaţia Gates a acordat mai multe granturi de nivelul milioanelor de dolari către Pfizer pentru dezvoltarea altor vaccinuri.