Bursa de Valori Bucureşti lansează primul proiect ESG pe piaţa de capital locală. Adrian Tănase, CEO: Ne dorim să implementăm cele mai bune practici internaţionale pe piaţa de capital locală prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment

Autor: Tibi Oprea 15.09.2020

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează primul proiect ESG (environmental, social, corporate governance n.red.) pe piaţa de capital locală care urmăreşte promovarea investiţiilor responsabile şi furnizarea de informaţii ESG de calitate pentru companiile listate.

„În perioada recentă, am remarcat un interes substanţial din partea investitorilor, dar şi a unor emitenţi pentru implementarea standardelor ESG pe Bursa de Valori Bucureşti. Acordăm o importanţă deosebită acestui proiect şi îl considerăm un pilon important în planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii bursiere în România. Ne dorim să implementăm cele mai bune practici internaţionale pe piaţa de capital locală prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali. Iniţiativa urmăreşte de asemenea să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

Rating-urile de risc ESG ale Sustainalytics sunt realizate pentru a ajuta investitorii să identifice şi să înţeleagă riscurile materiale ale companiilor pe care le deţin şi cum aceste riscuri pot afecta perfomanţa companiilor. Rating-urile măsoară riscurile specifice sectoriale ale companiilor şi evaluează cât de bine sunt acestea gestionate. Rating-urile sunt comparabile între diferite industrii şi oferă o dimensiune cantitativă a nivelului de risc la care companiile sunt expuse. Rating-urile de risc se împart în 5 categorii: neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever.

„Investitorii solicită tot mai multe informaţii despre cum administrează companiile riscurile ESG relevante în activitatea lor”, a declarat Simon MacMahon, Vicepreşedinte Executiv, Research Products, Sustainalytics. „Sustainalytics este încântată să lucreze cu BVB pentru a aduce aceste informaţii participanţilor pe piaţa de capital din România. Accesul la date de calitate va oferi investitorilor o transparenţă sporită legată de modul de abordare al companiilor locale a unor teme esenţiale in ESG. De asemenea, această iniţiativă va spori înţelegerea importanţei investiţiilor responsabile.”

Bursa de Valori Bucureşti are în vedere dezvoltarea infrastructurii ESG din România pornind de la acest pas prin implicarea cât mai multor participanţi locali, publicarea de materiale de prezentare şi ghiduri pentru emitenţi, dar şi lansarea de produse noi.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) – respectarea normelor de guvernanţă corporativă.