Un nou dezastru financiar pândeşte Regatul Unit: Lipsa unui acord comercial cu Uniunea Europeană poate depăşi pandemia de coronavirus în ceea ce priveşte impactul asupra economiei britanice

Autor: Eduard Ivanovici 15.09.2020

Dacă Marea Britanie nu va reuşi să încheie un acord comercial cu Uniunea Europeană, impactul ar putea fi mai costisitor decât criza generată de coronavirus, avertizează economiştii Goldman Sachs – una dintre cele mai mari instituţii financiare din SUA, potrivit CNBC.

Mai exact, banca a declarat că Regatul Unit se poate confrunta cu un scenariu de „două sau de trei ori mai prost” decât „cea mai gravă pandemie din istoria postbelică”.

Industriile lovite în plin de coronavirus – activităţile recreaţionale, industria alimentară şi a băuturilor şi business-urile wholesale – sunt diferite de sectoarele afectate de părăsirea Uniunii Europene, printre care se numără textilele, produsele chimice şi business-urile cu echipamente electronice.

„Mă tem că performanţa economică a Marii Britanii se va înrăutăţi în anul următor”, spune Anatole Kaletsky – fondatorul firmei de cercetare financiară Gavekal Research.

Economia britanică – a doua la nivel european – a crescut cu 6,6% în iulie, a treia lună consecutivă de creşteri, însă rămâne departe de nivelurile de dinainte de criză, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de săptămâna trecută. În aprilie, PIB-ul britanic a suferit un declin de 20%.

Vineri, 11 septembrie, Marea Britanie şi Japonia au încehiat un acord de principiu pentru un pact comercial post-Brexit.