Ministerul Afacerilor Externe pune pe masă 100.000 de euro pentru sprijinirea societăţii civile şi a presei independente din Belarus

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 15.09.2020

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transferat 100.000 de euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pentru anul 2020 pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Belarus.

Potrivit MAE, contribuţia României a fost transferată Organizaţiei European Endowment for Democracy (EED), instituţie europeană specializată în acordarea de asistenţă pentru proiecte de consolidare a democraţiei şi drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene.

România se alătură, astfel, celorlalţi parteneri din UE, state membre şi instituţii, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societăţii civile din Belarus.

„În aceste zile, societatea civilă şi presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democraţie. Această susţinere din partea României are ca obiectiv împlinirea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor din Belarus, mai ales în condiţiile în care sprijinirea evoluţiilor şi reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Reprezentanţii MAE susţin că România rămâne un susţinător consecvent al consolidării democraţiei în vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor şi principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate şi prosperitate, atât pentru cetăţenii statelor din vecinătatea Estică, cât şi pentru regiune în ansamblu.

Bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pentru anul 2020 este gestionat de MAE şi Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid).