VIDEO. Arbitrul telecom: Guvernul face imposibilă acordarea licenţelor 5G şi în 2020; licitaţia şi banii pentru buget, în 2021. Gigantul din cablu RCS&RDS ridică o nouă piedică în calea licitaţiei: a dat în judecată ANCOM pentru că vrea să vândă o cantitate de spectru radio pe care operatorul se aştepta să o folosească în continuare

Autor: Adrian Seceleanu 16.09.2020

România nu va avea nici în 2020 o licitaţie pentru licen­ţele care să le permită opera­torilor de telefonie mobilă să in­staleze pe scară largă, la nivel naţional servicii 5G, pentru că Gu­ver­nul României nu a făcut paşii necesari pen­tru ca vânzarea spectrului radio să fie posibilă.

„La un calcul matematic, pe calendar, chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative succesiunea etapelor legale obligatorii face în momentul de faţă imposibilă acordarea licenţelor 5G până la finalul acestui an. Să nu pară nimeni surprins, am anunţat public aceste termene limită încă din primăvară şi aş vrea să mai amintesc şi faptul că toate sumele provenite din licitaţia de spectru radio constituie parte a bugetului de stat şi nu rămâne niciun ban, cu prioritate“, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii de Reglemen­tare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul conferinţei Ziua comunicaţiilor, organizată de ITS Events Management.