România are 417 producători de lactate şi brânzeturi, din care 124 fac produse cu certificat „tradiţional“. Unde sunt la raft? „Facem produse ca pe vremea bunicilor, din pasiune, manual, iar în afacere sunt implicaţi doar membri ai familiei. Am făcut Administraţie Publică şi m-am întors acasă să-mi ajut familia“
Caş, urdă, unt, caşcaval ori brânză de burduf sunt numai câteva din cele 480 de produse atestate ca fiind tradiţionale, montane sau de origine protejată, realizate în familie, pe baza unei reţete tradiţionale, manual. România are 417 producători de lactate şi brânzeturi, din care 124 fac produse atestate, arată datele din Catalogul Produselor Alimentare Certificate, al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Aceste atestate sunt acordate fie pentru un produs tradiţional, fie pentru un produs montan, o reţetă consacrată, o denumire de origine protejată, o indicaţie geografică sau o indicaţie geografică protejată. Atestarea unui produs tradiţional înseamnă recunoaşterea tradiţionalităţii sale şi publicarea în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT). El trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare şi să fie realizate manual, potrivit datelor publicate pe site-ul ministerului de resort.