(P) Klass Wagen: drumul succesului trece în 2020 prin Portugalia

Autor: Publicitate 21.09.2020

Povestea Klass Wagen a început acum 12 ani cu 4 antreprenori curajoşi şi 7 masini, într-o altă criză economică majoră. Continuă în greu încercatul an 2020 pentru industria de turism cu deschiderea la sfârşitul lunii august a biroului din Lisabona. Un pas important făcut de companie  într-o ţară predominant turistică, un pas care să deschidă noi perspective de business şi să o aşeze între jucătorii importanţi europeni pe piaţa de rent a car. “Portugalia este din alt film , o ţară cu tradiţie în domeniul turismului, care automat a creat o industrie foarte competitivă cu jucători mamut. În estul Europei (Ungaria, Serbia sau Moldova) s-au mai aventurat firme româneşti, inclusiv a noastră,  însă niciuna în ţările cu turism consacrat din vestul Europei (Italia, Spania, Franţa sau Portugalia)...” este de părere domnul Sebastian Sava, unul dintre fondatorii companiei Klass Wagen.

Anii 2018 şi 2019 au fost ani remarcabili în activitatea companiei. În martie 2018 Klass Wagen a făcut primul pas în Europa, deschizând biroul din Budapesta. Finalul de an a venit şi cu un premiu internaţional important:  Best European Location - Independent Supplier 2018 oferit de CarTrawler, al doilea broker european pe servicii de mobilitate. A fost o recunoaştere a calităţii serviciilor oferite şi o onoare să te afli pe scenă alături de nume consacrate în industria de rent a car din lume, cu istorie de zeci de ani în spate şi sute sau mii de birouri pe mai multe continente.

În anul 2019 Klass Wagen a sărbătorit mutarea într-un sediu nou în Otopeni, după o investiţie de peste 300 mii de euro, un sediu mai mare şi mai primitor pentru clienţii săi. A operat cu o flotă de peste 4.000 de maşini în România şi Ungaria şi a deservit peste 80.000 de clienţi.  Recenziile primite arată calitatea serviciilor oferite şi susţin ideea că întotdeauna compania a pus pe primul plan nevoile clientului, încercând să-i întreacă aşteptările de câte ori a putut, pe o piaţă a serviciilor comoditizate. Clienţii mulţumiţi, care să revină de fiecare dată la noi, sunt motivele pentru care suntem încrezători în viitor.

Klass Wagen este şi unul dintre cei mai mari achizitori de maşini noi din România, cu peste 2.500 de unităţi achiziţionate în anul 2019, valoarea investiţiei depăşind 30 mil. euro, devenind un jucător important şi pe această piaţă. 

Primăvara anului 2020, în contextul pandemiei Covid-19, a suspendării zborurilor sau reducerii lor, a închiderii graniţelor, a insecurităţii instalate şi lipsei predictibilităţii în ceea ce priveşte călătoriile şi toate aspectele legate de acestea, au dus la reconsiderarea tuturor obiectivelor de business propuse pentru anul în curs. Numărul călătorilor şi turiştilor a scăzut dramatic comparativ cu anul trecut  şi compania a fost nevoită să-şi redimensioneze flota şi să-şi reducă costurile, adaptându-se noilor condiţii de piaţă. Măsuri optime pentru supravieţuire, dar care nu aduc un avantaj competitiv, aşa că managementul a decis să-şi asume riscuri calculate şi să iasă la atac, poziţionând compania pe un loc din care să poată sprinta când lucrurile vor reveni la normal. Orice criză este şi un prilej de găsire a unor soluţii creative şi identificare a unor oportunităţi, de a merge curajos înainte, aşa cum Klass Wagen a făcut-o de-a lungul timpului.

Furnizorii companiei, cu care Klass Wagen are relaţii comerciale de mult timp, le-au fost alături, prin extinderea termenelor de plată, restructurarea creditelor şi redimensionarea volumului contractelor, având încredere în planul şi strategia de business regândite. Împreună cu parteneri pe care te poţi baza şi la greu, găsind soluţii constructive şi creative, se pot depăşi situaţii critice, neprevizionate şi se poate construi mai departe viitorul îndrăzneţ, care acum câţiva ani era doar imaginat de asociaţii companiei.

De ce să alegi compania Klass Wagen pe oricare dintre oraşele din România (Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Iai, Sibiu, Craiova, Bacău), Budapesta sau Lisabona când doreşti să închiriezi o maşină? “Pentru ca vei primi cele mai noi şi variate modele de maşini de pe piaţă, la cele mai competitive tarife, pentru că ai un departament de suport clienţi disponibil nonstop, care îţi asigură la nevoie o călătorie liniştită” susţine domnul Norbert Sabou, Director Comercial al companiei.

Deschiderea biroului din Lisabona este primul pas din următorul capitol pe care Klass Wagen îşi propune să-l scrie pe piaţa serviciilor de rent a car.  Acum 12 ani s-a format şi echipa de management care a dus Klass Wagen la performanţele actuale: Anca Sava, Robert Lorincz, Norbert Sabou şi Sebastian Sava. Astăzi aceeaşi echipă  conduce businessul la care s-a adăugat înca un membru în persoana dlui. Bogdan Stoian, care ocupă funcţia de CFO al grupului KW. Longevitatea echipei de top management este o excepţie în peisajul antreprenorial autohton, în care partenerii se unesc şi se despart frecvent, fiecare “ştiind” că el are dreptate ...Şi parcursul Klass Wagen a fost presărat cu momente dificile si dezbateri aprinse cauzate de opinii diferite, însă de fiecare dată managerii, care nu întâmplător sunt şi asociaţi în companie,  au găsit împreună o cale de comun acord şi motivaţia de a merge mai departe fără resentimente. Iar acest aspect este unul dintre secretele care stau la baza succesului lor. 

Aşadar, povestea continuă…în Portugalia.