COTAR îi pune la zid pe cei din Ministerul Transporturilor: 107 oameni au furat peste patru milioane de euro

Autor: Petru Mazilu 16.09.2020

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) face publice date din raportul Corpului de Control şi Anticorupţie din minister, arătând că 107 angajaţi ai unor instituţii din subordinea Ministerului Transporturilor ar fi furat peste 4,37 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor COTAR, nereguli grave au fost găsite la trei instituţii: Direcţia Generală de Transport Terestru - Direcţia de Transport Rutier, Autoritatea Rutieră Române şi Registrul Auto Românm unde s-ar fi furat prin intermediul unor centre de formare profesională, aşa cum reiese din raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului.

Potrivit raportului citat de COTAR, 107 angajaţi au încasat ilegal bani, în perioada 1 ianuarie 2016 - 12 martie 2020, făcând un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.

Conform raportului apărut pe 8 septembrie şi citat de COTAR, angajaţii au încălcat conştient normele de integritate privind funcţia publică şi şi-au însuşit ilegal suma de 21.117.944 lei prin centrele de formare profesională a şoferilor, instructorilor auto şi a managerilor de transport.

„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari. A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare”, se specifică în raportul citat de COTAR.

Potrivit COTAR, 40 de funcţionari publici au încasat sume cuprinse între 200.000 lei şi 738.988 lei, doar din activitatea de examinare la centrele de formare profesională.

„Această afacere a funcţionarilor cu banii statului a fost foarte profitabilă, în ultimii 10 ani, sub umbrela ARR, DTR şi RAR, în baza unei reglementări ilegale la care au contribuit mai mulţi factori de decizie din Ministerul Transporturilor, din mai multe partide poliţice care s-au succedat la guvernare, în ultimii ani”, susţin reprezentanţii COTAR.

Conducerea COTAR solicită demisia celor vinovaţi şi pedepsirea lor.