Premieră la Galaţi: A fost inaugurat primul spital din judeţ construit după Revoluţie

Autor: Petru Mazilu 16.09.2020

Primul spital construit în judeţul Galaţi după Revoluţie a fost inaugurat miercuri. Este vorba despre Unitatea Medico-Socială din localitatea Găneşti. În noua clădire sunt îngrijiţi pacienţii cu probleme neuro-psihice grave din toată ţara, unii internaţi de peste 40 de ani.

Şantierul a fost deschis în 2018, iar lucrarea a fost făcută cu bani din bugetul judeţean.

Noua clădire are dotări moderne şi oferă 50 de locuri pentru pacienţi.

Imobilul are două etaje în care se află spaţii de tratament, zone administrative, sala de mese şi bucătăria, vestiare, farmacia şi camere cu două sau trei paturi cu grup sanitar propriu.

Investiţia în valoare de 14 milioane de lei nu a vizat doar noul spital, ci şi spaţiile aflate în exterior, precum parcarea şi calea de acces auto.

„Este un spital modern, cu saloane cu două sau trei paturi cu baie proprie, bucătărie complet utilată, cabiente medicale, spaţii pentru gimnastică medicală, masaj şi fizioterapie, cabinet stomatologic şi farmacie. Din păcate, mulţi dintre cei de aici au fost abandonaţi de familie. Nimeni nu i-a mai vizitat de ani de zile. Astfel că, personalul de aici este singura familie pe care o au. Pentru ei, aici este acasă. Iar noi, trebuie să avem grijă de ei şi să facem tot ce putem pentru a le face viaţa mai bună. Noul spital a însemnat o investiţie de aproape 14 milioane de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

În unitatea gălăţeană sunt pacienţi din toată ţara, unii fiind internaţi de peste 40 de ani.

„Este bine, uneori, să te mulţumeşti cu câte puţin, mai ales când vezi prin câte suferinţe, prin câte poveşti, ca om, poţi să ajungi aici. După o viaţă în care ai fost, poate, acolo sus, se întâmplă o nenorocire şi să ajungi la fel ca cei de aici. Ei sunt mulţumiţi în felul lor... Noi suntem ca o mamă, ca un tată pentru ei, unii chiar aşa ne şi spun”, a explicat asistentul medical Rodica Bujoreanu.

Deoarece numărul de cereri pentru internarea în centrul gălăţean este foarte mare, autorităţile au decis să păstreze un corp de clădire vechi în care sunt îngrijiţi alţi 122 de pacienţi. Acesta urmează să fie modernizat tot cu bani de la bugetul judeţean.