Iulian Trandafir, preşedintele ADRFR şi CEO al Alliance Health­care: Piaţa a scăzut pe fondul pandemiei. Probabil anul acesta se va înregistra aceeaşi valoare ca anul trecut

Autor: Alexandra Cepăreanu 17.09.2020

Iulian Trandafir, preşedintele Aso­ciaţiei Distribui­torilor şi Retailerilor Farmaceutici (ADRFR) şi CEO al Alliance Health­care, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România, a spus în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit'20 că în cele şase luni de pandemie, piaţa medicamentelor a înregistrat scăderi, şi „probabil anul acesta se va înregistra aceeaşi valoare ca anul trecut.”

„Au scăzut mult volumele totale, au crescut vânzările de produse scumpe ceea ce înseamnă că s-au tratat mai puţini pacienţi cu boli comune şi mai mulţi pacienţi cu boli grave. Începând cu luna februarie, o lună relativ normală, luna martie a fost un boom în vânzări, ajungând la valoarea de 1,7 mld. le. Am avut scădere în lunile aprilie şi mai – 144 de milioane de lei, dar s-au înregistrat creşteri la peste 1 mld. lei în iunie. În luna iulie, s-a depăşit valoarea de 1,3 mld. de lei, ceea ce înseamnă o revenire a pieţei”, a spus Iulian Trandafir.

 

Alte declaraţii

 

Una dintre probleme este înrăutăţirea accesului la tratament. În fiecare zi se întâmplă ca pacienţii să găsească din ce în ce mai puţine medicamente. Luna martie a dus la o golire de stocuri de paracetamol, pentru că luna martei a avut loc o suprastocare a pacienţilor cu acasă de produse de răceală şi gripă, iar în T2/2020, şansele ca populaţia să răcească au fost mici pentru că s-a stat în casă pe fondul pandemiei.

Stocurile s-au reglat în lunile aprilie şi mai. Scăderile de vânzări au reechilibrat stocurile – au fost farmacii care au avut stocuri mari în martie.

Pe de altă parte, au fost probleme cu alte stocuri de medicamente şi mă aştept ca această criză să se rezolve până la finalul anului.

O altă problemă pe care o au distribuţia şi retailul este reprezentată de produsele foarte ieftine cu adaos mic şi de categoria de produse foarte scumpe, inovatoare, la care limitările de adoas de 30 de lei la distribuţie şi 35 de lei la farmacie nu acoperă nici măcar asigurarea produselor.  Au probleme de asigurare, de transport, de securitate care nu se pot acoperi cu 30 – 35 de lei.

Sunt 8.000 de farmacii, lor nu li se decontează serviciile. În late ţări farmacistulnu doar vinde medicamente, trebuie să ne gândim ce facemcu toţi farmaciştii care nu sunt folosiţi la adevărata lor valoare.

Va veni vaccninul anti- Covid, va fi nevoie de administrare a milioane de doze, iar accesul pacientului la farmacii este mai simplu decât la medicul de familie.

Cardul de sănătate este necesar, dar nu este suficient. Pasul umrător ar fi ca de la Casa de Asigurări să se permită accesul direct la informaţii cu ajutorul cardului de sănătate, să văd ce anume s-a decontat în numele meu.