Investiţi în România! Laurent Pfeffer, Catleya Wines: Românii au redescoperit turismul în România în perioada pandemiei

Autor: Bogdan Alecu 16.09.2020

♦ Fondată de un francez în Mehedinţi, crama Catleya are în plan să mizeze pe turismul viticol din Oltenia şi sunt în plan investiţii în spaţii de cazare.

Laurent Pfeffer, oenolog cu studii la Bordeaux, capitala vinurilor franţuzeşti, a venit în România în 2007 pentru a investi într-o nouă cramă. 13 ani mai târziu şi 700.000 de euro investiţii, Pfeffer a repus Corcova pe harta vinurilor.

„În 2007 am plecat să caut un teren în România pentru asta. Am căutat iniţial la Târgu Bujor lângă Galaţi. Nu a mers. Am căutat la Dealu Mare, după la Valea Călugărească, dar fiind francez, nevorbind limba română, fără niciun contact local, preţurile erau foarte mari. Am fost mai mult plimbat. După, am ajuns la Mehedinţi, la Corcova, unde aveam un furnizor. Acolo mi s-a recomandat un român care cunoştea limba franceză, care a plantat o vie şi întâi am fost acolo drept turist. Nu aveam în plan să plantăm la Corcova. El căuta atunci un inginer viticol, pentru că era la început de drum. Am lucrat pentru el ca inginer viticol, iar el ne-a ajutat să găsim teren pentru a planta. Acum noi avem 14,5 hectare de vie şi o producţie de circa 80.000 - 100.000 de sticle anual cu toată via pe rod pe care am  replantat-o din 2010 încoace. 85% vindem în România, iar restul în Franţa. Suntem patru asociaţi, eu aici şi trei în Franţa, iar ei acolo au noi canale de vânzare“, a spus Laurent Pfeffer, managerul şi acţionarul Catleya Wines.„ Am investit până acum 700.000 de euro aici. Am depus pentru proiecte europene, inclusiv pe partea de reconversie“, a spus francezul.

Piaţa vinurilor din Franţa cere şi soiuri noi, care să surprindă, motiv pentru care cele româneşti au tot mai mare căutare.

„Nu este uşor să vinzi un vin românesc în Franţa. Dar România are un avantaj mare  - are multe soiuri autohtone care se găsesc numai aici, soiuri de mare calitate, iar asta ne ajută în afară să vindem vin românesc. În afară se caută soiuri noi, vinuri care reprezintă o surpriză. Noi am intrat pe rod mai recent cu soiuri româneşti şi de când le exportăm, este mult mai uşor să vindem pentru că este ceva nou. Noi avem o listă de fetească neagră, albă şi regală. Eu sunt fan soiuri româneşti şi voiam să avem doar soiuri româneşti în vie, însă a fost mai complicat la început. Trebuie să cumperi viţă de calitate şi este complicat pentru cele româneşti. De aceea am început cu viţă din Franţa, după care am găsit şi aici viţă de calitate şi am plantat“, a explicat Laurent Pfeffer.

În ceea ce priveşte pandemia, impactul asupra businessului a fost unul relativ, însă acesta s-a reorganizat în condiţiile în care vânzările în restaurante au scăzut pe fondul restricţiilor. „Noi eram specializaţi pe HoReCa, baruri, crame, restaurante şi magazine specializate. Când a început pandemia am spus că va fi un dezastru total, dar ne-am descurcat. A fost greu, este complicat, dar am vândut inclusiv online, atât de la noi, cât şi pe alte platforme. Am avut mulţi oameni care au venit în Oltenia în vizită, la noi la Corcova. Am avut degustări de vin şi vânzări. Mulţi au plecat în concediu în Oltenia anul acesta. Au venit şi le-a plăcut aici“, a spus Laurent Pfeffer.

Următorul pas îl reprezintă dezvoltarea componentei turistice, în condiţiile în care tot mai mulţi turişti vor să viziteze cramele.

„Noi vrem să rămânem sub 20 de hectare de vie. Vrem o cramă mică, dar să putem primi oameni aici, să guste vinurile aici unde sunt produse şi vom dezvolta turismul viticol. Acum la final de septembrie vom avea un grup de 30 de oameni din Cluj care vor rămâne la cules, la desciorchinare şi la cina în vie, iar în octombrie vom avea un grup din Bucureşti. În viitor vrem să depunem pentru un proiect de finanţare, să avem un proiect de căsuţe eco în vie unde să fie cazaţi, în 2-3 ani. Sunt foarte mulţi din Cluj sau Bucureşti care au venit aici şi au fost uimiţi câte locuri frumoase şi nedescoperite sunt în România, inclusiv Oltenia. Catleya este o cramă mică deţinută de un francez, din nou, ceva inedit pentru ei“, a subliniat Laurent Pfeffer.