Privatizările, unul din motivele pentru care încă mai există două Germanii, una mai bogată şi alta mai săracă

Autor: Bogdan Cojocaru 17.09.2020

Când companiile est-germane au fost privatizate după 1990, în vederea reunificării ecomomiilor celor două Germanii, Treuhandanstalt, agenţia guvernamentală a Germaniei de Est responsabilă cu privatizările, a vândut companiile mai pro­ductive mai des şi mai rapid şi a primit în schimb mai mulţi bani pe ele. În acelaşi timp, aceste companii au fost predate mai ales investitorilor vest-germani, se arată într-un studiu pu­blicat în ifo Schnelldienst de Lukas Mergele, cercetător la ins­titutul economic ifo,  Moritz Hennicke de la Universitatea din Bruxelles şi Moritz Lubczyk de la ZEW.

„Tocmai companiile est-germane productive au rămas în număr mai mic în proprietatea est-germanilor“, scriu autorii.

Studiul este important pentru a înţelege de ce după mai bine de 30 de ani de la reunificarea Germaniei există încă dife­renţe mari între Germania de Vest, capitalistă, şi Ger­mania de Est, fostă comunistă, la nivel de nivel de trai, societate şi mentalitate.

„După ce activitatea principală a Treuhandanstalt s-a încheiat în 1995, aproximativ 51% dintre companiile de stat din Germania de Est analizate în acest studiu, reprezentând 64% din vânzări şi 68% din locuri de muncă, erau deţinute de vest-germani“, rezumă Mergele şi Lubczyk. Cu cât com­paniile erau mai productive, cu atât era mai mare proporţia de vest-germani printre proprietari.

Cercetătorii explică acest rezultat prin faptul că „la mo­mentul reunificării, investitorii vest-germani aveau un acces mai bun la capital financiar.

De asemenea, ei aveau mai multă experienţă în ghidarea companiilor printr-o economie de piaţă. În plus, probabil că se bucurau de conexiuni economice şi politice mai bune decât investitorii din Germania de Est. Apoi, după criteriile stabilite de Treuhandanstalt, investitorii vest-germani au fost probabil mai potriviţi ca viitori proprietari de companii. Dar trebuie remarcată redistribuirea proprietăţii companiei de la est la vest.

În ceea ce priveşte afirmaţiile că Treuhandanstalt a lichidat companiile productive, cercetătorii scriu că „au existat într-adevăr închideri de firme productive. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că companiile mai productive au fost închise mai rar.“ Treuhandanstalt a privatizat mai puţin de 40% dintre cele mai puţin productive companii. În rândul celor mai productive, această proporţie creşte la peste 70%.

De asemenea, cercetătorii au constatat că Treuhandanstalt a atins angajamente mai mari de ocupare a forţei de muncă şi investiţii pentru companii mai productive. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile, nu s-a putut stabili dacă agenţia a obţinut într-adevăr cel mai bun rezultat posibil pentru autorităţile publice în negocierile cu potenţiali investitori.