Partidul Comunist din China vrea un rol mai mare în înfloritorul sector privat al ţării

Autor: Bogdan Cojocaru 17.09.2020

Partidul Comunist al Chinei a cerut Frontului Unit, una dintre cele mai puternice, dar şi misterioase, structuri de decizie şi execuţie din cadrul său, să îmbunătăţească rolul de conducere al guvernului în sectorul privat al naţiunii, conform liniilor directoare emise de Biroul General al PCC, scrie Bloomberg.

Partidul Comunist al Chinei încearcă să îşi consolideze conducerea şi controlul asupra sectorului privat în creştere al ţării şi asupra angajaţilor săi prin extinderea activităţii Frontului Unit în comunitatea de afaceri. Acest Front - Departamentul Frontului Unit de Lucru al Partidului Comunist Chinez - este o organizaţie umbrelă care îşi propune să crească influenţa şi controlul partidului atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, notează Bloomberg.

Noua schimbare privind mediul privat vizează abordarea provocărilor şi riscurilor emergente pe măsură ce creşte amploarea întreprinderilor private, iar oamenii de afaceri privaţi îmbrăţişează valori şi interese diverse.

Deşi nu este clar ce va însemna noua politică pentru milioanele de firme private ale Chinei, noua strategie capătă contur pe măsură ce statul şi partidul fac presiuni pentru un control şi influenţă mai mari asupra unei părţi mai mari din economie. Această linie de divizare din ce în ce mai neclară între sectorul public şi cel privat este unul dintre factorii din spatele creşterii tensiunilor cu SUA şi alte state, firmele aparent private, precum Huawei Technologies Co., fiind considerate în străinătate instrumente ale puterii de stat chineze.

Întreprinderile private reprezintă 60% din producţia economică a Chinei şi creează 80% din locurile de muncă din oraşe, însă poziţia lor a fost dificilă în ultimii ani, existând percepţia că guvernul sub preşedintele Xi Jinping a favorizat sectorul de stat. În plus, sectorul privat a suportat greul războiului comercial SUA-China, deoarece multe companii sunt producători orientaţi spre export. Rolul Frontului Unit l-a analizat mai pe larg Financial Times, care scria în 2017 că se ocupă cu coordonarea activităţilor de transformare a Chinei în ´putere mondială moderatăª, o misiune multilaterală, dar în mare parte confidenţială pe care Xi Jinping, cel mai puternic preşedinte al Chinei din epoca modernă, a făcut-o unul dintre cele mai importante obiective ale administraţiei sale. FT remarcat că puterea Frontului este orice, numai „moderată“ nu.  O investigaţie a FT privind operaţiunile Frontului Unit în numeroase ţări evidenţiază „activităţi coordonate direct de liderii Chinei în scopul convingerii, cooptării sau atacării unor grupuri clar definite sau unor indivizi“, cu „obiectivele generale de obţinere a susţinerii pentru agenda politică a Chinei, de acumulare a influenţei pe plan extern şi de colectare a unor informaţii esenţiale“. Pe atunci, Xi Jinping dorea o putere şi mai mare pentru Front.