Un anunţ al şefei Comisiei Europene care va avea un impact major asupra companiilor din România: Ce înseamnă stabilirea unor praguri de salarii minime la nivel european pentru piaţa românească. Avantaje şi dezavantaje. 1,7 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim

Autor: Ramona Cornea 17.09.2020

„Toate companiile care plătesc în acest moment salarii minime sau peste minim, însă nu la nivelul la care se poate ajunge în urma acestei iniţiative, trebuie să se reinventeze, să găsească soluţii de creştere a productivităţii pentru a putea menţine volumul de business.“

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decla­rat, ieri, că executivul european va propune un act legislativ care să stabilească un cadru pentru salariile minime la nivelul statelor membre ale UE, la care europenii să aibă acces fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii legiferate.

„Adevărul este că, pentru prea mulţi oameni, nu mai este rentabil să mergi la serviciu. Salariile de dumping care distrug demnitatea muncii penalizează între­prin­zătorii care plătesc salarii decente şi dena­tu­rează concurenţa corectă pe piaţa unică. Practica trebuie să se oprească. Este şi motivul pentru care Comisia va înainta o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, aşa încât să se se stabilească un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege“, a spus Ursula von der Leyen.  

Preşedintele Comisiei Europene afirmă că a văzut că în unele state membre ale UE astfel de contracte colective şi s-a văzut cât de bine acest lucru creează echitate şi garantează un loc de muncă decent pentru cetăţeni şi pentru companiile care îi apreciază.

„Salariile minime funcţionează şi este timpul ca munca să răsplătească“, afirmă preşedintele Comisiei Europene.