VIDEO. Victor Armăşelu, Samsung: Anul acesta este atipic, însă piaţa de televizoare dă semne de revenire. Trimestrul IV este decisiv. În 2019 s-au vândut 1,7 milioane de televizoare în România la un preţ mediu de 1.250 lei

Autor: Ioana Nita 17.09.2020

♦ Modelele smart de televizoare (care permit conectarea la internet) au continuat să îşi mărească ponderea în total vânzări de televizoare de pe plan local.

Dinamica vânzărilor de televizoare de pe plan local a fost total atipică anul acesta în contextul în care declanşarea pandemiei de COVID-19 a dus la amânarea evenimen­telor sportive care impulsionează de obicei achi­ziţia de televizoare, precum şi la o incertitudine în ceea ce priveşte evoluţia econo­mică şi la o schimbare a compor­tamentului de consum, însă per total piaţa s-a menţinut stabilă până acum, potrivit ofici­alilor locali ai producătorului sud-coreean de electronice şi electrocasnice Samsung Electronics. Românii caută televizoare smart cu diagonale mai mari şi rezoluţii 4K.

„Prima jumătate a acestui an trebuie analizată distinct, înainte de pandemie (trimestrul 1) şi după instalarea acesteia. Dacă trimestrul 1 a evoluat în linie cu aşteptările, continuând tendinţele constatate deja în a doua jumătate a anului trecut, desigur că lucrurile s-au schimbat după martie 2020. Până acum, putem spune că după un trimestru 1 fără schimbări faţă de anul trecut, în trimestrul 2 am constatat o uşoară scădere a cererii, în special în iunie, care poate fi uşor contraintuitiv, dat fiind că magazinele se deschiseseră la acea dată. O explicaţie poate fi aceea că această scădere este urmare a comparaţiei cu anul trecut, când am avut în iunie primele efecte ale programului Rabla pen­tru electrocasnice, dar poate fi şi un efect al scă­derii încrederii consu­ma­torului în evoluţia generală a economiei şi a siguranţei veniturilor pe termen mediu, dat fiind că o parte importantă din aceste vânzări se fac de către retaileri în regim de creditare”, a declarat pentru ZF Victor Armăşelu, directorul diviziei consumer din cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria.