Dan Pascariu: De-a lungul celor trei decenii, prin deciziile de politică monetară şi valutară luate, BNR a ţinut locul guvernelor astfel încât România să nu colapseze

Autor: Cristian Hostiuc 18.09.2020

„E greu de spus dacă 30 de ani în funcţia de guvernator nu este mult, dar mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit altcineva. Mugur Isărescu a ţinut piept multor influenţe şi decizii politice şi nu ştiu dacă altcineva făcea acest lucru“.

Pentru generaţiile de astăzi, unde cu două salarii medii pe economie (700 de euro este salariul mediu) o familie îşi poate permite să-şi cumpere fără probleme un aparta­ment plătind o dobândă de 4% pe an la lei, este imposibil de imaginat cum a fost în anii ‘90.

Cu o inflaţie de 200-300% pe an, cu un curs valutar al dolarului care se dubla de la an la an, cu un salariu mediu care a oscilat între 65-120 de dolari, cu dobânzi la credite de 150%, nici nu se punea problema accesării unor credite imobiliare, aşa că singura şansă pentru tineri de a avea propria locuinţă era moştenirea, când mureau bunicii, dacă nu chiar părinţii.

După căderea comunismului în 1989 economia s-a prăbuşit, România trezindu-se şi cu un sistem bancar care trebuia reconstruit de la zero, pe alte baze.