Antreprenori locali. Fabrica Alka de la Bucureşti a devenit furnizor pentru lanţul britanic de supermarketuri Marks&Spencer

Autor: Cristina Roşca 18.09.2020

Grupul Marks&Spencer e cunoscut în special pentru afacerile din domeniul modei, dar are şi magazine alimentare.

Fabrica Alka de la Bucureşti este singurul furnizor de alimente din România pentru supermarketurile Marks & Spencer. Pe segmentul de modă compania lucrează cu trei fabrici din România.

La nivel mondial, gigantul britanic produce în 65 de ţări, lucrând cu aproape 1.400 de unităţi de producţie care au în total circa 930.000 de salariaţi.

Oficialii Alka nu au dorit să ofere informaţii privind acest parteneriat cu gigantul britanic cum ar fi ce anume realizează pentru Marks & Spencer, dacă e vorba de mărci private sau dacă livrează propriile produse sub branduri precum Alfers, Prăjitura Casei sau Toortizi. Din datele ZF, acest parteneriat este relativ recent dat fiind că acum un an compania nu figura pe lista de furnizori. Mai exact, în 2019 erau doar două fabrici partenere din România şi ambele realizau haine sau pantofi pentru britanici.

În prezent pe site-ul companiei figurează trei parteneri pe segmentul de modă, firma Art Limited din Iaşi, Alextricot din Dolj şi Sarmac din Bihor. Marks & Spencer este un gigant cu afaceri de peste 11 mld. euro anual pe ambele divizii - modă şi supermarketuri - şi circa 1.500 de magazine pe 62 de pieţe. Compania este activă şi în retailul local de modă în sistem de franciză, dar doar cu magazinele de haine.

În acest context, produsele pe care Alka le livrează către Marks&Spencer se vând pe alte pieţe din lume. Grupul Alka, producătorul unor branduri precum Alfers şi Toortizi, se apropie de afaceri de 50 mil. euro în 2020, în contextul în care vizează o creştere de două cifre pentru anul acesta.