Contzilla.ro: Ministerul Muncii a finalizat procedurile şi documentele pentru obţinerea de către angajatori/PFA a subvenţiilor conform OUG 132/2020

Autor: Roxana Rosu 18.09.2020

În Monitorul Oficial nr. 720 din 10.08.2020 a fost publicată OUG nr. 132 care prevede câteva măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă. Măsurile publicate în OUG 132/2020 vizează cinci direcţii de sprijin şi sunt completate cu reglementarea modelelor documentelor şi procedurii efective de obţinere sumelor.

În MOF 850 din 16.09.2020 au fost publicate ultimele acte legislative care reglementează aceste aspecte procedurale, astfel că situaţia completă se prezintă astfel:

1.Măsura prin care angajaţii aflaţi în telemuncă cel putin 15 zile lucrătoare în perioada stării de urgenţă pot beneficia de o indemnizaţie unică de 2.500 lei în vederea achiziţiei unor bunuri şi servicii din categoriile menţionate în ordin (laptopuri, tablete, etc).
Modelul documentelor a fost publicat în Ordinul nr. 1.376 din 9 septembrie 2020. Aceste solicitări se pot depune deja pe platforma aici.gov.ro.

2.Indemnizaţii pentru zilierii afectaţi de restrângerea activităţii

Pentru zilierii care îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă. Beneficiarul lucrărilor plateşte suma din bugetul propriu, în momentul acordării drepturilor pentru munca zilnică, urmând ca ulterior să deconteze integral suma de la ANPIS.

Modelul documentelor care se depun  se regăseşte în Ordinul nr. 1.341 din 1 septembrie 2020.

3. Indemnizaţii pentru angajaţii cu contract de muncă pe timp parţial

Până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioada de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei parţi din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, aferent perioadei lucrate.

Angajatorul are obligaţia de a plăti integral contravaloarea muncii prestate în baza contractului individual de muncă pe perioada determinată, suma reprezentând procentul de 41,5% fiind decontată ulterior de către AJOFM.

Modelul documentelor a fost publicat în Ordinul nr. 1.392 din 15 septembrie 2020.

4.Indemnizaţii pentru profesionişti  şi pentru cei cu contract de muncă încheiat în baza legii cooperaţiei

În cazul reducerii temporare a activităţii determinate de starea de urgenţă/alertă/asediu, profesioniştii (reglementaţi la art. 3 alin. (2) dinLegea nr. 287/2009 privind Codul civil), precum şi persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii cooperaţiei, beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere, de o indemnizaţie lunară de 41,5% din caştigul salarial mediu brut pe economie. Plata indemnizaţiei se realizează de la buget prin ANPIS in baza unei documentaţii reglementate de Ordinul nr. 1.340 din 1 septembrie 2020.

5. Posibilitatea reducerii timpului de muncă şi obţinerii unei indemnizaţii în cazul restrângerii activităţii firmelor

În cazul în care se reduce temporar activitatea firmei, situaţie determinată de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevazută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului. Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Pe durata reducerii timpului de muncă salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de baza brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Modelul documentelor prin care se pot solicita aceste sume se gaseşte în Ordinul 1393 din 15 septembrie 2020.

Totodată se introduce şi o sancţiune nouă , pentru contravenţia de a primi la muncă sau pentru prestarea oricărui alt tip de muncă, inclusiv în regim de telemuncă sau munca la domiciliu în interesul angajatorului, a unuia sau a mai multor salariaţi, în afara programului de lucru stabilit.

Aceasta se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulata de 200.000 lei.

În afară de solicitarea pentru obţinerea indemnizaţiei pentru telemuncă, momentan nu se pot depune prin platforma aici.gov.ro alte documente aferente măsurilor menţionate.