Administraţia Trump despre Brexit: Ar putea crea tensiuni între Marea Britanie şi Irlanda

Autor: Mihai Draghici 18.09.2020

Iniţiativa Guvernului Boris Johnson de modificare a Acordului Brexit riscă să conducă la apariţia "accidentală" a unei frontiere între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, avertizează un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump.

"Toată lumea îmi dă asigurări că nu există niciun interes de a fi instituită o frontieră între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. Apreciem acest lucru, îl respectăm şi suntem de acord. Singurul lucru de care eu încerc să mă asigur în faţa acestor opinii este să evităm crearea unei frontiere în mod accidental", a declarat, conform cotidianului Financial Times, Mick Mulvaney, emisarul special al Casei Albe pentru Irlanda de Nord.

Referindu-se la acordul de pace semnat de liderii politici de la Londra, Dublin şi Belfast în 1998, Mick Mulvaney a precizat: "Administraţia Trump, Departamentul de Stat şi Congresul SUA sunt aliniate în dorinţa de a vedea menţinerea Acordului din Vinerea Marea şi lipsa frontierei".

Mai mulţi politicieni democraţi din SUA, inclusiv candidatul la preşedinţie Joseph Biden şi Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, au exprimat preocupări privind iniţiativa Guvernului Boris Johnson de a modifica unele clauze ale Acordului Brexit. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, a cerut Marii Britanii să nu modifice condiţiile Brexit, avertizând că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord. "Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, să devină victima Brexit", a declarat Joseph Biden, fost vicepreşedinte al SUA. "Orice acord comercial dintre SUA şi Marea Britanie va depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare şi de evitarea revenirii la controale vamale", a subliniat Biden.

Guvernul Boris Johnson a dat asigurări, joi, că nu intenţionează să afecteze Acordul de pace din Irlanda de Nord, precizând, după criticile candidatului democrat la preşedinţie Joseph Biden, că le va explica politicienilor de la Washington situaţia negocierilor pe tema Brexit.