Încă un pas pentru înfrângerea pandemiei: CE semnează al doilea contract pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin anti-COVID

Autor: Vasile Magradean 18.09.2020

Al doilea contract cu o companie farmaceutică pentru un potenţial vaccin anti-COVID a intrat în vigoare vineri în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK şi Comisia Europeană (CE).

Contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziţioneze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK.

În plus, statele membre pot dona doze rezervate ţărilor cu venituri mici şi medii.

Oficialii europeni declară că Sanofi şi GSK se vor strădui să furnizeze în timp util o parte importantă a ofertei lor de vaccinuri printr-o colaborare cu mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX) - pilonul privind vaccinurile din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 pentru ţările cu venituri mici şi medii.

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca şi continuă să discute acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri cum sunt Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi BioNTech, cu care a încheiat discuţii exploratorii.

Preşedinta Ursula von der Leyen a declarat că prin contractul încheiat cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană îşi arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi accesibile, nu numai pentru cetăţenii săi, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume.

„În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii şi se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori şansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului”, a spus aceasta.

Contractul este finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care dedică fonduri pentru crearea unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de companii diferite.

Sanofi şi GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii.

Sanofi va contribui cu antigenul proteinei S a COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant, iar GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, deosebit de importantă într-o situaţie de pandemie, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară per doză, permiţând producerea mai multor doze de vaccinuri.

Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârşitul anului 2020.

Dacă aceste etape se desfăşoară cu succes şi sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziţia publicului până în a doua jumătate a anului 2021.