Preşedintele american Donald Trump se pregăteşte să interzică TikTok şi WeChat în aproximativ 48 de ore

Autor: Eduard Ivanovici 18.09.2020

TikTok şi WeChat vor fi interzise în Statele Unite începând de duminică dacă preşedintele Trump nu va lua o decizie de ultim moment, scrie BBC.

Departamentul Comerţului din SUA a declarat vineri că va emite un ordin prin care le interzice cetăţenilor Statelor Unite să descarce aplicaţia de messaging WeChat şi platforma de video-sharing TikTok.

Guvernul american crede că aplicaţiile produse în China ar putea ameninţa securitatea naţională.

Dacă parteneriatul dintre Oracle şi compania-mamă a TikTok – ByteDance – este aprobat de preşedintele Trump, aplicaţia nu va fi interzisă. Momentan nu este sigur că liderul de la Casa Albă va aproba deal-ul.

Departamentul spune că grijile pe care le generează TikTok şi WeChat nu sunt egale, însă crede că ambele aplicaţii au colectat „cantităţi vaste de informaţii, inclusiv activităţile în reţea, datele privind locaţia şi istoricul căutărilor în browser”.

ByteDance a negat în mod constant acuzaţiile, spunând că informaţiile au fost stocate în SUA şi Singapore. Tencent, care deţine WeChat, a declarat că mesajele din aplicaţie sunt complet private.

În timp ce TikTok are milioane de utilizatori în Statele Unite, însă nu este clar câţi dinte utilizatorii WeChat se află în afara Chinei.