Campania ZF #cevreaudelaprimar. Companiile din construcţii: Vrem de la primari să stimuleze investiţiile sau, cel puţin, să nu le descurajeze

Autor: Alina-Elena Vasiliu 21.09.2020

Ziarul Financiar a întrebat câţiva executivi din industria construcţiilor - incluzând producţia şi distribuţia de materiale - ce îşi doresc de la primari.

Să încurajeze investiţiile sau măcar să nu le pună piedici, să devină parteneri de încredere pentru companii, să-şi îndrepte atenţia către infrastructură şi către aspecte precum reciclarea. Aşa arată doar câteva dintre dezideratele executivilor şi ale antreprenorilor din domeniul construcţiilor cu privire la primarii localităţilor din România.  Sunt lucruri „banale şi de bun-simţ“, spun ei, însă, cum ele lipsesc de multe ori cu desăvârşire de pe ordinea de zi a edililor, oamenii din mediul de afaceri se văd nevoiţi, an de an, să reitereze aceleaşi dorinţe şi nevoi.

Ziarul Financiar a întrebat câţiva executivi din industria construcţiilor – incluzând producţia şi distribuţia de materiale – ce îşi doresc de la primari. Răspunsurile lor reprezintă o listă a lipsurilor de care suferă România astăzi, în pragul unei noi runde de alegeri locale. 

 

Ce vor executivii şi antreprenorii de la primari

 

► Florin Madar, proprietarul distribuitorului de materiale de construcţii Temad din Braşov:

Vreau de la un primar să asigure administrarea eficientă a tuturor resurselor pe care le are la dispoziţie: infrastructură, şcoli, spitale. Să stimuleze investiţiile – sau, cel puţin, să nu le descurajeze – prin facilitarea obţinerii autorizaţiilor de construire. Să mobilizeze resurse locale, naţionale şi mai ales fonduri europene pentru proiectele majore pe care trebuie sau ar trebui să le realizeze. Deşi toate cele enunţate sunt lucruri banale şi de bun-simţ, ar fi bine să fie luate în considerare cu toată seriozitatea de autorităţile locale şi nu numai de ele.

 

 

► Camelia Olesen, director executiv Kuma România, producător de lavoare pentru băi, cu o fabrică în Băneşti, judeţul Prahova:

Ce-mi doresc de la un primar? Competenţă, dovedită prin rezultate ante­rioare, care se pot proba cu cifre; bun-simţ în cheltuirea banului public – nu vreau multe proiecte, ci unul care să dezvolte comunitatea, educaţia, logistica din şcoli; să fie un bun negociator cu Consiliul Local, pentru a fi partener cu firmele.

Nu în ultimul rând, nu vreau să aleg un traseist, ceea ce însă e foarte greu în contextul actual.

 

 

 

► Alexandru Stânean, CEO al grupului din construcţii TeraPlast Bistriţa:

Bistriţa are nevoie de o şosea de centură pentru traficul de tranzit. Alături de existenţa unei centuri, asfaltarea străzilor din Bistriţa ar contribui la îmbunătăţirea traficului zilnic din oraş. Alte zone pe care aş vrea să le văd în focusul primarului sunt gestionarea responsabilă şi reciclarea deşeurilor, precum şi alimentarea cu energie electrică a Parcului Industrial Bistriţa. În acelaşi timp, iluminatul public este insuficient în zonele limitrofe ale oraşului, pistele de biciclete nu există sau sunt insuficient amenajate, iar albia râului Bistriţa ar trebui valorificată prin amenajarea unor spaţii de promenadă.

 

 

► Ştefan Cherciu, proprietarul producătorului de tâmplărie Casa Noastră (QFort) din Craiova:

În primul rând, vreau să nu ne lun­gească cu pro­ce­dura de auto­rizare pentru ce avem de construit.

Dacă este posibil, autorităţile locale să ne aducă utilităţi la terenurile unde construim, prin asociere cu furnizori de utilităţi, ţinând cont de taxele şi impozitele pe care le plătim.

Construcţia de drumuri este de asemenea importantă, acolo unde este cazul.