Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de luni pe verde, dar a trecut apoi pe scăderi uşoare, în prima zi în care funcţionează sub statutul de piaţă emergentă secundară

Autor: Roxana Rosu 21.09.2020

BUrsa de la Bucureşti a deschis şedinţa de luni pe verde, dar a trecut apoi pe scăderi uşoare, în prima zi în care funcţionează sub statutul de  piaţă emergentă secundară.

Piaţa de capital din România a promovat de astăzi cu o treaptă, de la piaţă de frontieră la una emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell, care a luat în calcul criteriile de lichiditate.

După prima oră de tranzacţionare, indicele principal, BET, afişa un minus de 0.06%, iar indicele BET-FI era în scădere cu 0,1%. SIngurul indice care a rămas pe verde este cel al sectorului energetic, BET-NG, cu un plus de 0,4%.

Dintre principalele acţiuni cotate, Banca Transilvania şi BRD scad cu 0,8%, respectiv 0,1%. Companiile din zona de energie afişau însă creşteri, cu 0,8% la Transelectrica, 0,2% la OMV Petrom, 0,9% la Electrica şi 2,5% la Nuclearelectrica .

De asemenea, Romgaz şi Transgaz erau pe verde, cu un avans de 0,8% şi 0,3%. 

Odată cu includerea BVB în categoria celor emergente, investitori mai mari faţă de cei care aveau mandat să investească pe pieţe de frontieră vor începe să tranzacţioneze acţiuni listate, în special ale celor incluse în structura indicilor FTSE.