Oracle poate spune că găzduieşte „două dintre cele mai importante site-uri ale generaţiei noastre” – TikTok şi Zoom

Autor: Eduard Ivanovici 21.09.2020

Duminică, preşedintele american Donald Trump şi-a dat binecuvântarea asupra acordului conform căruia operaţiunile din SUA ale platformei TikTok vor fi preluate de Oracle şi Walmart, scrie CNBC.

Oracle a fost ales drept furnizorul de servicii tip cloud al aplicaţiei chineze şi va prelua o participaţie de 12,5% în TikTok Global.

Jason Davis, profesor în cadrul şcolii de business INSEAD, crede că acordul este „interesant” din punctul de vedere al Oracle deoarece TikTok Global va renunţa la infrastructura cloud furnizată de Google în favoarea companiei conduse de Larry Ellison.

Oracle s-a chinuit în mod constant că concureze cu Amazon, Microsoft şi Google în ceea ce priveşte serviciile tip cloud. Un raport al firmei de cercetare Gartner a scos la iveală în 2019 că toate cele trei companii au înregistrat mai multe venituri din cloud decât Oracle. Microsoft era principalul favorit în cursa de achiziţionare a platformei chineze de video-sharing până pe 13 septembrie, când compania-mamă a TikTok – ByteDance – a refuzat oferta gigantului american.

„Acum, Oracle poate spune că găzduieşte două dintre cele mai importante site-uri ale generaţiei noastre – TikTok şi Zoom”, a adăugat Davis.

În primăvara acestui an, platforma de videoconferinţe Zoom a selectat Oracle pentru a-şi extinde infrastructura cloud din cadrul companiei, refuzând giganţi precum platforma Azure Cloud din cadrul Microsoft, Amazon Web Services şi Google Cloud Platform.

Cel mai probabil, perdanţii din urma acordului încheiat de TikTok vor fi Facebook, Instagram, Google şi YouTube, spune Davis.