Investitorii au intrat din nou în alertă maximă: după ce dimineaţă pieţele bursiere din Europa a scăzut accelerat, seara a venit rândul Americii să se confrunte cu vânzări de acţiuni şi scăderi rapide ale preţurilor

Autor: Ştefan Stan 21.09.2020

Marii indici globali s-au prăbuşit luni, în condiţiile în care investitorii îşi pierd speranţa legată de traiectoria în care se îndreaptă Europa, în special în contextul pandemiei COVID şi a noilor măsuri de izolare şi a dezvăluirilor legate de practicile marilor bănci, scrie Marketwatch.

De asemenea, lipsa adoptării unor noi pachete de stimuli fiscali de către Washington a contribuit la scăderea accelerată a pieţelor din Statele Unite. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 3,38%, în timp ce în Germania, DAX a scăzut cu 4,37%, iar CAC 40 din Franţa şi IBEX 35 din Spania au înregistrat scăderi de 3,74%, respectiv 3,43%. În Italia, indicele FTSE MIB a scăzut cu 3,75%. 

Pierderile suferite la începutul zilei de către bursele europene s-au transpus ulterior şi pe piaţa din America, indicele Dow scăzând cu 2,74%, în timp ce S&P 500 a înregistrat o pierdere de 1,96%, iar Nasdaq de 1,16%. 

Printre cele mai mari prăbuşiri se numără producătorul auto Nikola, care a scăzut cu aproape 20%, JPMorgan, care a înregistrat o pierdere de 3,95%, Deutsche Bank, care s-a prăbuşit cu 8,76%, HSBC, care a căzut cu 6,18%. 

Marile bănci globale au scăzut puternic în urma scandalului FinCEN Files, care a scos la iveală tranzacţii în valoare totală de 2.000 miliarde dolari pe care instituţiile financiare le-au permis an după an, dar care au ajutat mai mulţi criminali ai lumii să îşi mute banii murdari, potrivit presei internaţionale.

Producătorul de camioane electrice Nikola a anunţat luni că Trevor Milton, fondatorul businessului, va demisiona cu efect imediat din poziţia de preşedinte executiv, pe fondul unor acuzaţii care susţin că întregul business ar fi doar „o fraudă complexă”, lucru care a dus la deprecierea rapidă a acţiunilor.