Tranzacţiile prin care Fondul Proprietatea a vândut 3% din Petrom pentru 560 milioane de lei au fost decontate

Autor: Liviu Popescu 22.09.2020

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat ieri la Bursa de la Bucureşti că tranzacţiile prin care a fost vândut 3% din OMV Petrom pentru 561 milioane de lei a fost decontată.

„Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitatea să de Administrator de Investiţii al Fondului Proprietatea S.A., („Fondul”), doreşte să informeze acţionarii că tranzacţiile privind vânzarea a 1,7 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom S.A. în baza ofertei de plasament privat accelerat menţionată în anunţul de lansare din data de 15 septembrie 2020 au fost decontate”, se arată în raportul publicat ieri la Bursa de la Bucureşti. Fondul Proprietatea (FP) şi-a diminuat deţinerea pe care o avea la OMV Petrom (SNP), de la 10% din capitalul social al celei mai mari companii listate la 7%, în urma unei oferte de plasament privat accelerat încheiată la un preţ de 0,33 lei pe acţiune.

Spre comparaţie, la închiderea şedinţei de tranzacţionare de dinainte de anunţul FP, acţiunile SNP au închis la 0,371 lei pe unitate, ceea ce înseamnă un discount de aproximativ 11%, potrivit calculelor ZF. Cel mai probabil, cumpărătorii sunt investitori instituţionali, precum administratori de pensii Pilon II, de fonduri mutuale, dar şi investitori internaţionali care urmăresc pieţe de frontieră.

Pe 15 septembrie 2020, Fondul a anunţat la ora 19:25 printr-un raport publicat la bursă că a demarat oferta de vânzare accelerată a minimum 1,4 miliarde de acţiuni Petrom (adică 2,47% din capitalul social, respectiv un sfert din deţinerea FP), iar pe 16 septembrie la ora 20:34,  Fondul a anunţat acordul de a vinde 1,7 miliarde de acţiuni (3% din Petrom), dar şi preţul cerut.