Societe Generale îşi vinde divizia de gestionare a activelor Lyxor

Autor: Mircea Nica 22.09.2020

Societe Generale urmează să vândă diviza de administrare a activelor, Lyxor, în timp ce creditorul francez încearcă să îşi consolideze poziţia după două trimestre consecutive încheiate pe pierdere, conform Reuters. A treia cea mai mare bancă din Franţa a angajat Citigroup să supravegheze vânzarea, care se aşteaptă să înceapă în al patrulea trimestru, dar Societe Generale şi Citi au refuzat să comenteze.

Lyxor deţinea active administrate în valoare de 132 mld. euro (156 mld. dolari) la sfârşitul lunii iunie, fondurile tranzacţionate la bursă (ETF-uri) reprezentând aproape jumătate din operaţiunile sale. Lyxor se clasează ca al treilea cel mai mare furnizor de ETF-uri din Europa. Compania ar putea fi evaluată la aproximativ 1 mld. dolari, a spus una dintre surse, adăugând că părţile interesate au fost recent contactate, deoarece vânzarea este pe cale să înceapă. Vânzarea Lyxor va fi adresată ofertanţilor din Europa şi Statele Unite, inclusiv managerului francez de active Amundi şi rivalului german DWS, dar niciun acord nu este sigur. „Totul a fost pregătit şi este gata să înceapă, dar consiliul de administraţie nu a semnat încă“, conform unei surse citate de Reuters.

Divizia Lyxor a înregistrat o scădere a veniturilor cu 21,6% la 40 mil. euro în al doilea trimestru din cauza condiţiilor de piaţă dificile şi a consecinţelor crizei coronavirusului. Şeful Societe Generale, Frederic Oudea, încearcă să consolideze rata de adecvare a capitalului a băncii şi poate explora, de asemenea, opţiuni strategice pentru unitatea sa de administrare a averilor din Marea Britanie, Kleinwort Hambros. Ca parte a unui program de eliminare a activelor lansat pentru prima dată în 2018, Societe Generale a renunţat la activele din Europa de Est şi anul trecut a fost de acord să vândă divizia nordică SG Finans către Nordea Bank pentru 575 mil. euro. Banca a declarat că va vinde sau închide linii de afaceri care nu au atins masa critică sau nu generează sinergii.