Acţiunile Nikola, unul dintre principalii rivali ai Tesla, au scăzut cu 30% în urma demisiei fondatorului Trevor Milton

Autor: Eduard Ivanovici 22.09.2020

Acţiunile Nikola, unul dintre principalii rivali ai gigantului Tesla, au scăzut cu 30% luni după ce fondatorul companiei, Trevor Milton, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv şi a pierdut locul din board-ul de conducere, notează Business Insider.

Decizia lui Milton a venit după o perioadă în care valoarea acţiunilor Nikola s-a înjumătăţit din cauza unui raport publicat de Hindenburd Research care susţine că tehnologia patentată de producătorul de camioane electrice a fost cumpărată de fapt de la altă companie.

Fostul preşedinte executiv a creat o serie de business-uri înainte să fondeze Nikola, printre care se găsesc Systems LLC – o companie de stocare a gazelor naturale – şi platforma de e-commerce upillar.com. Milton va rămâne în continuare acţionarul majoritar al Nikola, cu aproximativ 25% din acţiuni.

Nikola Corporation înregistrează o capitalizare de 10,45 de miliarde de dolari, iar preţul unei acţiuni ajunge la 27,58 de dolari. Prin comparaţie, Tesla are o valoare de piaţă de 418 de miliarde, iar preţul unei acţiuni este de circa 449 dolari.

În urmă cu două săptămâni, General Motors a încheiat un acord în valoare de 2 miliarde de dolari cu Nikola. Astfel, GM primeşte 11% din startup-ul auto şi va ajuta în schimb la producţia camioanelor electrice din cadrul Nikola.

Producţia propriu-zisă va începe la sfârşitul lui 2022, GM urmând să aibă parte de beneficii ce vor depăşi suma de 4 miliarde de dolari.