Consiliul Naţional al IMM-urilor trage un semnal de alarmă: Criza economică actuală generată de pandemie, coroborată cu scăderea încasărilor la buget va determina creşterea deficitul public, impulsionat de cheltuielile curente din sectorul public şi în special din cauza creşterii cu 40% a pensiilor

Autor: Robert Manea 22.09.2020

În urma deciziei de astăzi, marţi, din Parlament, camerele reunite au votat proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat, cât şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, ceea ce include creşterea pensiilor cu 40%, creşterea salariilor profesorilor cu 200 de lei, dar şi mărirea bugetului alocat pentru primării.

„Criza economică actuală generată de pandemia de Covid-19, coroborată cu scăderea încasărilor la buget, va determina creşterea deficitul public, impulsionat de cheltuielile curente din sectorul public şi în special din cauza indexării cu 40 % a pensiilor, spune Consiliul Naţional al IMM-urilor.

Având în vedere lipsa de resurse bugetare, creşterile votate de către Parlament vor avea ca efecte:

    Astfel cum s-a arătat în Raportul de ţară 2020 privind România, al Comisiei Europene, ţara noastră nu a  înregistrat niciun progres în următoarele domenii:

CNIPMMR, raportat la realităţile economice şi bugetare, înţelegând nevoile diferitelor categorii sociale şi profesionale, necesităţile pentru dezvoltarea socială şi economică a României, propune actorilor politici o abordare sustenabilă şi adecvată situaţiei economice din prezent, susţinând în mod constant următoarele propuneri:

1. Domeniul social:

  1. Creşterea cu 40% a pensiilor care au o valoare de până în 800 lei (în jur de 1.800.000 pensionari), rezultând o medie de 300 de lei/lună creştere, reprezentând un efort bugetar de aproximativ 1,3 miliarde euro/an;
  2. Creşterea cu 200 de lei/lună a pensiilor cu valoarea între 801-1500 lei (în jur de 1.930.000 pensionari), reprezentând  un efort bugetar de aproximativ 965 milioane euro/an; 
  3. Indexarea cu valorea inflaţiei a pensiilor care depăşesc 1500 lei (aproximativ 1.202.000 pensionari);
  4. Îngheţarea valorii pensiilor care depăşesc 5.000 lei ( în jur de 10.000 pensionari);
  5. Adoptarea de măsuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

 

2. Domeniul economic

  1. Necesitatea sustenabilităţii şi orientării spre investiţii a bugetului;
  2. Acordarea sumelor de bani necesare pentru efectuarea plăţilor în cadrul programului Romania Start-up Nation 2018 (sume introduse în cadrul rectificării bugetare prezente).

 

3. Domeniul educaţiei

  1. Alocarea sumelor pentru asigurarea de materiale de protecţie sanitară a profesorilor şi achiziţia de echipamente care să permită acestora desfăşurea cursurilor on-line;
  2. Dotarea tuturor şcolilor cu toalete în interiorul unităţii de învătământ şi apă curenţă în regim de urgenţă;
  3. Cabinete medicale în toate unităţile de învătământ.

 

4. Domenul administrativ

  1. Digitalizarea administraţiei publice, cu restructurarea posturilor care întreţin nejustificat birocraţia
  2. Creşterile salariale ale bugetarilor nu trebuie să afecteze nivelul investiţiilor şi nu trebuie să fie mai mari decât acestea.”