Horea Popescu, partener CMS România şi coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală şi de Est: Piaţa locală de M&A s-ar putea înjumătăţi în 2020 la doar 2 mld. euro, dacă nu va fi salvată de semnarea în semestrul doi a unor deal-uri majore precum vânzarea activelor CEZ

Autor: Cristina Roşca 23.09.2020

♦ Piaţa de M&A din regiune a scăzut cu circa o treime în S1 2020, iar România se înscrie în acelaşi trend ♦ Local s-au semnat peste 20 de tranzacţii mai mari – fie strict pe România, fie regionale, dar cu operaţiuni locale care au jucat un rol important ♦ Evoluţia pieţei în S2/2020 este decisivă ♦ În 2019 au fost circa 150 de deal-uri cu o valoare de 4 mld. euro.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii de la nivel mondial a fost lovită din plin de pandemia de COVID-19 care i-a făcut pe investitori – fie ei strategici, fie financiari – să fie precauţi în abordare. După ce anul începuse promiţător pentru industria de M&A din România, regiune, Europa şi chiar pretutindeni, odată cu luna martie cele mai multe negocieri au fost puse pe pauză.

Deşi mulţi executivi spun că la nivelul prepandemie piaţa va mai ajunge abia în 2023, există în continuare dealuri care se semnează dat fiind că sunt investitori care văd în actuala criză o serie de oportu­nităţi. „În ciuda unui început promiţător al anului, piaţa de M&A din regiune a fost semnificativ afectată de efectele pandemiei. Apetitul pentru tran­zacţii, deşi important şi pe un trend cres­cător la finalul lui 2019, s-a văzut aproape îngheţat ca urmare a şocului generat în economie de lockdown-ul generalizat la nivel mondial şi de îngrijorarea, pe termen scurt şi mediu, privind evoluţia pandemiei. Ca reacţie, o serie de deal-uri au fost fie îngheţate, fie amânate“, spune Horea Popescu, partener al casei de avocatură CMS România şi coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală şi de Est. CMS realizează anual, alături de platforma Mergermarket, un raport privind piaţa de M&A din Europa.