De la lohn la producţie directă. Gigantul care deţine brandurile de echipamente sportive Salomon sau Wilson a cumpărat în România o fabrică în care producea de 15 ani clăpari în sistem lohn

Autor: Cristina Roşca 27.09.2020

Amer Sports, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive din lume, cu afaceri anuale de circa 3 mld. euro, a cumpărat o fabrică din România în care gigantul producea de peste 15 ani clăpari Salomon şi componente pentru bicicletele sub brandul Mavi.

Grupul finlandezo-chinez a preluat fabrica Chimsport din Orăştie, unitatea de producţie fiind unul dintre cei mai mari furnizori ai Amer Sports în România. Grupul a anunţat anterior că lucrează cu cinci fabrici local, dintre care aceasta era cea mai mare.

Alte firme furnizoare erau Plastor şi Pereno din Oradea, Livaro, Gecomod şi CFS. Primele două firme, parte a aceluiaşi grup, sunt partenerul tradiţional al Amer Sports de peste două decenii, la fel şi Chimsport.

Compania Chimsport a avut afaceri de 92,5 mil. lei în 2019, cu 5% mai mici decât în anul anterior, şi peste 700 de salariaţi. Profitul net însă s-a prăbuşit de la 2,9 mil. lei în 2018 la 28.000 de lei anul trecut. Chimsport este controlată la rândul său de Chimica, o afacere al cărei acţionar majoritar este Alexandru Fărcaş.