Veşti bune în plină criză: Economia zonei euro creşte pentru a treia lună la rând în septembrie

Autor: Dorin Oancea 23.09.2020

Statisticile indică creşterea economiei zonei euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai şi iunie) determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. 

Un studiu al Băncii Transilvania arată că Markit Economics a publicat miercuri primele estimări cu privire la dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al României) în septembrie şi primele nouă luni din 2020.

Indicatorii comensurează evoluţia producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Statisticile indică creşterea economiei Zonei Euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai şi iunie) (determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică).

De remarcat faptul că ritmul de creştere a decelerat, pe fondul divergenţei dintre accelerarea industriei prelucrătoare şi ajustarea sectorului de servicii.

Astfel, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a crescut cu un ritm lunar de două puncte la 53,7 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018.

Se evidenţiază majorarea comenzilor noi, determinată de relansarea comerţului internaţional, proces susţinut de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare în principalele blocuri economice ale lumii.

Cu toate acestea, companiile din industria prelucrătoare au continuat să reducă locurile de muncă în septembrie, dar cu cel mai lent ritm din februarie, evoluţie care confirmă faptul că ceea ce a fost mai greu a trecut, iar industria regiunii a iniţiat ciclul post-pandemie.

Din perspectiva analizei pe ţările membre ale Zonei Euro se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare din Germania, prima economie a regiunii.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a scăzut în septembrie (după creşterea din iulie şi august), în contextul reintensificării pandemiei: indicatorul PMI în diminuare cu 2.9 puncte lună/lună la 47.6 puncte, cel mai redus nivel din luna mai.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) s-a diminuat cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 50,1 puncte, minimul din iunie. Cu alte cuvinte, economia regiunii a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, dar cu un ritm în decelerare, pe fondul persistenţei crizei sanitare, cu impact nefavorabil în sfera sectorului terţiar.

Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre cel mai ridicat nivel din februarie) exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie în Zona Euro în trimestrele următoare.

Acest scenariu este semnalat şi de ameliorarea încrederii investitorilor din regiune (spre maximul din februarie 2004) şi este susţinut de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare în regiune, precum şi de perspectiva reducerii în intensitate a crizei sanitare, pe măsura dezvoltării de soluţii medicale.