Romanian Business Leaders: Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul ţării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii, va îngropa ţara. Să fii patriot, atunci când eşti politician, înseamnă să te gândeşti la viitorul ţării de după alegeri

Autor: Roxana Rosu 23.09.2020

Creşterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul ţării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii, va îngropa ţara, iar cheltuirea fondurilor de la buget fără a măsura consecinţele nu înseamnă patriotism economic, ci sabotaj economic, spun reprezentanţii Romanian Business Leaders (RBL), în contextul votului de marţi din Parlament prin care a fost aprobat proiectul de rectificare bugetară, inclusiv prevederile propuse de PSD pentru creşterea pensiilor. 

”Să fii patriot, atunci când eşti antreprenor, înseamnă să produci valoare pentru toţi oamenii din jurul tău, să creezi locuri de muncă în economia reală, să-ţi plăteşti corect taxele şi impozitele, să creşti bugetul ţării. Să fii patriot, atunci când eşti politician, înseamnă să te gândeşti la viitorul ţării de după alegeri”.

În acest context, Romanian Business Leaders aminteşte de acţiuni politice similare din Grecia şi Venezuela, care au fost aruncate în ”prăpastia sărăciei”de decizii politice ”inconştiente”.

”Nu contează cât de bogată este o ţară, dacă este condusă de politicieni fără scrupule”.

RBL cere ca taxele şi impozitele plătite de companii să fie folosite spre binele tuturor românilor. ”Vrem pensii mai mari pentru pensionarii defavorizaţi. Vrem însă şi investiţii de care să beneficieze toată societatea, inclusiv categoriile defavorizate: investiţii în sistemul de sănătate, în modernizarea procesului de educaţie, în autostrăzi, în curăţenia oraşelor, în racordarea la reţelele de distribuţie de apă, canalizare, gaze şi energie electrică a sutelor de mii de români care locuiesc la sate, în siguranţa cetăţenilor şi în digitalizarea aparatului de stat”.

Companiile membre ale asociaţiei spun că îndatorarea ţării pe mai multe generaţii nu înseamnă patriotism economic şi nu este un ajutor dat pensionarilor. ”Este drumul spre o inflaţie galopantă, spre devalorizare majoră, spre impozite mărite, spre sărăcie. Este drumul spre soarta Greciei şi a Venezuelei”.

În opinia RBL, problema pensionarilor cu pensii mici, care sunt sub pragul sărăciei, nu se rezolvă cu creşterea pensiilor cu 40%, ci cu mecanisme complementare de asistenţă socială, care să acopere un venit minim garantat pe persoană, aşa cum este practica europeană. România este ţara europeană cu cele mai multe persoane care beneficiază de forme de asistenţă socială (cca. 40% din populaţie).

”Problema este modul în care se face distribuţia acestor ajutoare, multe fonduri fiind direcţionate către persoane cu capacitate de muncă şi nu către bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau copii”.

În consecinţă, companiile cer oprirea legii care stabileşte majorarea pensiilor cu 40%, cu efecte catastrofale, pentru a nu distruge tot ceea ce s-a făcut bun în România în ultimii 20 de ani.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000+ antreprenori şi şefi de companii din mediul de business privat.