Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2020. Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: Cererea de spaţii de birouri a fost în scădere faţă de primul trimestru, însă livrările de spaţii noi au mers foarte bine

Autor: Ramona Cornea 24.09.2020

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox, afirmă că cererea de spaţii de birouri a fost în scădere faţă de primul trimestru, însă livrările de spaţii noi au mers foarte bine.

”Situaţia pe care o trăim este globală, deci nu există diferenţe majore între ce am făcut noi şi concurenţii noştri. Cererea a fost în scădere faţă de primul trimestru, însă livrările de spaţii noi au mers foarte bine. Am avut foarte multe discuţii despre reorganizare a ofertei comerciale. Am avut şi achiziţii de spaţii noi, dar cel mai mult s-a pus accentul pe reînnoire a contractelor, fapt ce a atras şi anumite negocieri. Flexibilitatea s-a referit aici la condiţiile de reamenajare a spaţiilor pentru că în momentul de faţă chiriaşii sunt conservatori. Chiria medie nu a scăzut, ba chiar pe alocuri chiar a crescut”, a declarat Mădălina Cojocaru în cadrul conferinţei ZF Birouri & Rezidenţial 2020.

Ce a mai declarat Mădălina Cojocaru în cadrul conferinţei:

·       Spaţiile de birouri subînchiriate nu au apărut încă, noi am primit un număr foarte mic, până în cinci cereri de subînchiriere pentru că companiile, angajatorii, nu s-au întors la birouri, sunt doar în proporţie de 20% - 30%.

·       Densitatea este în scădere, distanţarea între birouri va fi mult mai mare.

·       Cel mai mare val al reîntoarcerii la birouri va fi în prima parte a anului 2021 şi atunci vom avea cifre mult mai clare. Acum suntem doar în faza predicţiilor.