Tesla dă în judecată administraţia Trump din cauza tarifelor aplicate importurilor din China

Autor: Eduard Ivanovici 24.09.2020

Tesla a dat în judecată guvernul Statelor Unite şi pe reprezentantul pentru comerţ al SUA, Robert Lighthizer, în urma tarifelor administraţiei Trump aplicate asupra produselor importate de companie din China, transmite CNBC.

Compania fondată de Elon Musk vrea ca instanţa să anuleze două tarife impuse de administraţia preşedintelui Trump şi să returneze, cu dobândă, fondurile plătite de producătorul de maşini electrice din cauza tarifelor.

 Tarifele propriu-zise sunt cunoscute drept Lista 3 şi Lista 4. Lista 3 a intrat în efect în 2018 şi impune în prezent tarife de 25% pentru produsele importate din China, valoarea totală ajungând la 200 de miliarde de dolari. Lista 4 a intrat în vigoare în 2019 şi constă în tarife de 7,5% pentru importuri de 120 de miliarde de dolari.

De asemenea, cele două liste includ sute de produse, de la materii prime la componente electrice, iar Tesla nu a declarat pentru ce produse a plătit tarifele respective şi nici nu a menţionat suma plătită.

Tesla a devenit anul acesta cel mai valoros constructor auto la nivel mondial, iar acţiunile au crescut cu peste 400% de la începutul lui 2020 până în prezent. Preţul unei acţiuni ajunge astăzi la 380 de dolari, în timp ce capitalizarea depăşeşte 350 de miliarde de dolari.