Dragoş Roşca, CEO Delta Asset Management: Bursa de la Bucureşti nu a valorizat suficient companiile listate. Sunt companii extrem de valoroase ai căror multipli de evaluare sunt semnificativ sub cei care se tranzacţionează exit-uri la companii făcute de către strategici sau fonduri de private equity

Autor: Liviu Popescu 24.09.2020

Dragoş Roşca, CEO al Delta Asset Management şi preşedinte al Romanian Business Leaders (RBL), consideră că bursa de la Bucureşti nu a valorizat suficient companiile listate întrucât sunt companii extrem de valoroase listate şi ai căror multiplii de evaluare sunt semnificativ sub cei care se tranzacţionează exit-uri la companii făcute de către acţionari strategici sau fonduri de private equity.

“În mod normal un fond de private equity când iese dintr-o companie se uită spre un exit de 7-8 uneori 15 ori EBITDA ori la bursa de la Bucureşti sunt foarte puţine companii care se tranzacţionează la astfel de multiplii. În general găsim companii foarte valoroase care se tranzacţionează la 6-7-9 ori dar nu EBITDA ci earnings, ceea ce înseamnă că în termeni de EBITDA trebuie să mai punem încă un multiplu peste. Deci bursa de la Bucureşti credem că ar trebui să atragă mai mulţi bani tocmai pentru a valoriza mai bine activele deja existente şi pentru a fi atractivă”, spune el la Summitul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri -ediţia 2020.

Pe de altă parte au fost şi IPO-uri de succes, precum MedLife, Digi, Sphera, Purcari, la care randamentele au fost bune, spune Dragoş Roşca.

“Deci au fost randamente bune de exit şi în continuare se tranzacţionează la randamente bune. Este adevărat că multe dintre aceste companii sunt într-o fază mare de creştere şi investiţională şi atunci povestea de creştere este acolo, au rate de creştere mari ale cifrei de afaceri. În oglindă profiturile şi EBITDA sunt mici, de asta şi multiplii mari. Per ansamblu este şi o chestiune dacă găseşti ruta corectă, investitorii dispuşi să plătească un preţ într-adevăr foarte mult pe bursa românească şi atunci să alegi bursa în varianta în care ai mai avea şi alte alternative, precum private equity. Dar bursa oferă posibilitatea antreprenorilor de a veni şi căuta capital în condiţii mai puţin restrictive”.