Spania reactualizează rapoartele economice din T2: Produsul intern brut a suferit un declin de 17,8%, cea mai mare scădere înregistrată vreodată

Autor: Eduard Ivanovici 24.09.2020

Economia spaniolă a intrat în recesiune tehnică în T2/2020 după ce a înregistrat o scădere de 17,8% între aprilie şi iunie. Produsul intern brut (PIB) a suferit cel mai grav declin de când au început să fie raportate rezultatele trimestriale de Institutul Naţional de Statistică (INE), adică din 1970. Ultima dată când ţara a trecut printr-o perioadă asemănătoare din punct de vedere economic a fost în timpul Războiului Civil Spaniol din 1936-1939, scrie El País.

Totuşi, contracţia nu a fost atât de gravă precum estima INE la sfârşitul lunii iulie, preconizându-se atunci un declin de 18,5%. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă din 2019 este de 21,5%, sub estimările de acum două luni de 22,1%. Până acum, cea mai mare scădere economică pe care a înregistrat-o Spania a fost în al doilea trimestru din 2009, în mijlocul crizei financiare, când output-ul a scăzut cu 4,4% de la un an la altul.

Spania continuă să fie una dintre cele mai afectate ţări în contextul crizei coronavirusului. În Europa, doar Regatul Unit a publicat un bilanţ similar, PIB-ul britanic scăzând cu 21,7%. Între timp, economia franceză a scăzut cu 18,9%, PIB-ul Italiei a suferit un declin de 17,7%, iar Portugalia a înregistrat o contracţie de 16,3%.

Cei doi factori care determină scăderea masivă a economiei spaniole sunt măsurile dure de distanţare socială şi dependenţa de sectoarele lovite în plin de pandemie, cum ar fi ospitalitatea, transporturile, entertainment-ul şi, în general, toate activităţile care necesită interacţiune socială.

În Grecia, veniturile din turism vor scădea, cel mai probabil, cu 80% anul acesta şi vor ajunge la 3,5 miliarde de euro, faţă de 18,2 miliarde în 2019.