Soare la orizont pentru industria românească: principala piaţă, cea a Germaniei, e pe drumul cel bun. Producţia industrială, cel mai important indicator pentru industria românească, a crescut pentru a treia lună la rând în iulie lună/lună, dar a rămas încă pe minus de două cifre faţă de 2019

Autor: Răzvan Botea 27.09.2020

Sentimentul din industria ger­mană a continuat să se îmbu­nătăţească în septembrie, iar cei mai optimişti sunt mana­gerii din industria prelucrătoare, unde indicele german ifo a urcat cel mai mult în septembrie. Sentimentul din mediul de afaceri german a urcat la 93,4 puncte în septembrie faţă de 92,5 puncte în august. Veştile sunt îmbucurătoare pentru industria românească, în condiţiile în care Germania este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

„În industria prelucrătoare, indicele a înregistrat o creştere semnificativă şi mult mai puţine companii şi-au evaluat situaţia actuală ca fiind dificilă. În acelaşi timp, mai multe companii industriale se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească în viitorul apropiat, în special în industria electrică şi electronică”, se arată în studiu, citat de Mediafax.

Germania, Italia şi Franţa sunt principalii parteneri comerciali ai României, care a exportat în primele 6 luni din an bunuri în valoare de 28,6 mld. euro. Dintre acestea, 46%, adică 13,3 mld. euro au însemnat exporturi de maşini, echipamente pentru transport.

Industria românească, care face peste 20% din economia României, a crescut în iulie 2020 faţă de iunie 2020 cu 8%, însă producţia industrială consemnează scăderi de două cifre faţă de 2019: -14,9% la 7 luni în 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), cele mai recente.

Industria germană rămâne în continuare pe minus de asemenea. Datele aferente lunii iulie ale Eurostat, biroul european de statistică, arată că Germania înregistrează una dintre cele mai mari căderi ale producţiei industriale din Uniunea Europeană - aproape -13% an/an în iulie.

Perspectivele sunt bune, însă: institutul economic ifo, una dintre cele mai respectate instituţiii economice germane, se aşteaptă ca producătorii germani să extindă producţia de echipamente şi utilaje, după un an de scădere.

 Evoluţiile acestea sunt importante, în condiţiile în care 23% din totalul exporturilor merg în Germania şi aproximativ trei sferturi din exporturi sunt produse industriale. Totodată, aproape jumătate din exporturile României sunt de maşini şi echipamente de transport. Industria românească, aşadar, recuperează câte puţin din declinul din ultimul an: producţia industrială, cel mai important indicator pentru mersul industriei româneşti, a crescut la un ritm lunar de 8% în iulie 2020. Creşterea a fost susţinută de industria energetică, care a înregistrat primul plus de la începutul crizei: Ă8,6% lună/lună. Industria prelucrătoare a crescut cu 8% în serie brută, în vreme ce industria extractivă a crescut cu 7,7%.

Datele cele mai importante care indică mersul economiei româneşti sunt cele din zona euro, principalul partener de export al României. Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, arată în cadrul unei analize a băncii că economia zonei euro a crescut pentru a treia lună la rând în septembrie.

„Statisticile indică creşterea economiei Zonei Euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai şi iunie), determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. Subliniem însă faptul că ritmul de creştere a decelerat, pe fondul divergenţei dintre accelerarea industriei pre­lu­crătoare şi ajustarea sectorului de servicii”, scriu economiştii Băncii Transilvania.

Veştile cele mai bune vin din industria prelucrătoare nemţească: „Din perspectiva analizei pe ţările membre ale Zonei Euro se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare din Germania, prima economie a regiunii (...) Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre cel mai ridicat nivel din februarie) exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică postpandemie în Zona Euro în trimestrele următoare”, mai notează economiştii BT.

Industria românească rămâne una de producţie de componente şi ansamble pentru industriile vestice, cu precădere Germania, unde sunt prelucrate şi transformate în bunuri cu valoare adăugată mare. În consecinţă, evoluţia industriei de vestice, cu precădere a industriei auto germane, este foarte importantă pentru industria românească şi pentru exporturile de bunuri româneşti.

Industria românească ar urma să scadă cu 8,6% în 2020 şi ar urma să aibă o contribuţie negativă de -1,9% la evoluţia PIB-ului românesc, potrivit prognozei de vară a Comisei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).