Decesele cauzate de coronavirus la nivel mondial se apropie de un milion, însă numărul ar putea fi dublu, spune un expert în domeniul sănătăţii

Autor: Eduard Ivanovici 27.09.2020

Planeta va înregistra în următoarele zile un milion de morţi în urma pandemiei de COVID-19, însă bilanţul ar putea fi dublu, scrie Bloomberg.

Numărul real al deceselor s-ar apropia de 1,8 milioane, bilanţul putând să ajungă la 3 milioane până la sfârşitul anului, spune Alan Lopez – profesor laureat şi director în cadrul secţiei de boli epidemice la Universitatea din Melbourne.

„Un milion de decese are o semnificaţie simbolică, însă trebuie să ne întrebăm dacă cifra este adevărată. Este corect când spunem că un milion de morţi, oricât de şocant ar suna, reprezintă probabil un număr subestimat”, a declarat profesorul Lopez.

Felul în care se răspândeşte virusul şi abilitatea acestuia de a ascunde orice semn al bolii pe care o cauzează reuşesc să întreacă măsurile de cuantificare a cazurilor. Potrivit Worldometers, s-au raportat la nivel global peste 32 de milioane de cazuri cu coronavirus şi circa 990.000 de decese. Până acum, s-ar recuperat aproximativ 24 de milioane de persoane.

„Doctorii învaţă pe parcurs, aşa că nu declară toate decesele cauzate de COVID-19. Într-adevăr, cazurile sunt raportate zilnic pe întreg teritoriul planetei (...), însă există lacune imense în datele furnizate”, spune Alan Lopez.