ZF Investiţi în România! Sînziana Pardhan, P3 România: Pandemia a accelerat comerţul online în 3 luni cât trebuia în 5 ani. Cererea pentru spaţii logistice este mai mare în cazul comerţului online decât în cel al comerţului tradiţional, însă creşterea va avea loc pe termen mediu şi nu imediat

Autor: Bogdan Alecu 28.09.2020

♦ Cel mai probabil, primele urmări le vom vedea anul viitor.

Piaţa spaţiilor logistice şi industriale este în continuă creştere, sectoarele FMCG şi componenta e-commerce a retailerilor fiind principalele surse pentru cererea de spaţii noi.

„Anul 2020 continuă să fie o experienţă inedită. Perioada de lockdown a încurajat comerţul online, iar acesta încă este la un nivel ridicat. Accelerarea e-commerce-ului s-a realizat în 3 luni cât pentru cinci ani. Cu toate acestea, creşte online-ul şi scade, clar, comerţul tradiţional. Comerţul online are un efect multiplicator asupra depozitării - pentru acelaşi volum de marfă, comerţul online are nevoie de 3-4 ori mai mult spaţiu decât retailul tradiţional. Aceasta este perspectiva pozitivă pe termen lung cu privire la logistică şi spaţiile de depozitare. Pe termen scurt există un impact asupra economiei, care chiar dacă impulsionează piaţa de e-commerce, are totuşi un impact negativ asupra altor segmente care reprezentau o sursă de cerere pentru spaţiile de depozitare“, a declarat Sînziana Pardhan, Managing Director, P3 România.

Cel mai recent contract semnat de P3 România a fost cu o companie deţinută de Fan Courier. Compania de transport şi logistică SLS Cargo, deţinută de Fan Courier, a închiriat 15.500 metri pătraţi de spaţii de depozitare în parcul P3 Bucharest A1, amplasat la aproximativ 13 kilometri vest de centrul Bucureştiului, consolidând toate operaţiunile într-o singură locaţie.

„Pe A1 avem peste 90% grad de ocupare. Există şi spaţii vacante, dar există şi discuţii avansate pentru parte dintre acestea. Dacă ne uităm la cifre, suntem cu închirierile la nivelul la care ne propuseserăm să fim în acest moment din an. Începutul anului a fost unul intens ca activitate şi cu o atmosferă pozitivă. Activitatea de inchiriere a fost afectată de pandemie însă este totuşi prea devreme pentru a discuta impactul acum. Cel mai probabil primele urmări le vom vedea în ultimul trimestru al acestui an, începutul anului viitor“, a explicat Sînziana Pardhan.

La începutul lunii martie, înainte de criza determinată de pandemie, consultanţii spuneau că anul 2020 se contura drept un an record, cu livrări anunţate de circa 700.000 de metri pătraţi, dintre care spaţii de circa 400.000 de metri pătraţi sunt aşteptate în Bucureşti, unde după zona de vest, la intrarea pe autostrada 1, se prefigurează alte două huburi logistice importante, şi anume nord-vest (Dragomireşti, Chitila, Mogoşoaia) şi nord (Ştefăneşti).

Bucureştiul este cea mai mare piaţă, cu aproape 1,9 milioane de metri pătraţi şi o pondere în stoc de circa 46%, fiind urmat de Timişoara, care a trecut de pra¬gul de 500.000 de metri pătraţi, respectiv Plo¬ieşti, cu circa 370.000 de metri pătraţi.

De-a lungul ultimilor cinci ani, piaţa s-a dublat, în condiţiile în care dezvoltatorii au livrat între 400.000 şi 500.000 de metri pătraţi pe an.

„Piaţa de industrial şi logistică a devenit vedeta pentru toţi investitorii. Şi la nivel european fondurile de investiţii concentrate pe această piaţă cresc, sau au crescut deja. Acum discutăm despre perspectiva pe termen scurt şi cea pe termen mediu.

Pandemia a dus la o accelerare a unor tendinţe, cum ar fi activitatea de e-commerce. Noi am observat deja, în cadrul P3, la nivel european, că e-commerce-ul începuse să reprezinte un procent din ce în ce mai ridicat. La acest moment, avem în construcţie în jur de 600.000 de mp de spaţii de depozitare – la nivelul întregii Europe - din care 40% sunt destinate activităţii de e-commerce. Tocmai am finalizat un nou centru de fulfillment pentru Amazon în Italia. Este o facilitate în care vor lucra aproximativ 900 de angajaţi şi care va fi dotată cu tehnologie de ultimă oră – robotică Amazon“, a explicat directorul P3.

Ea a subliniat că pe termen mediu şi lung piaţa din România va creşte accelerat pentru că România are mult de recuperat, mai ales dacă este luată în calcul suprafaţa logistică per capita în centrul şi estul Europei dar şi din perspectiva atragerii de logisitică şi transport transfrontalier.

„Dar asta se va întâmpla când va exista un culoar de traversare a României de la Est la Vest sau de la Sud la Vest. Suntem optimişti cu privire la perspectivele pieţei pe termen mediu şi lung şi ne dorim în continuare consolidarea portofoliului local, însă momentan, pe fondul contextului actual ne uităm cu precauţie la noi dezvoltări. Infrastructura va duce la o dezvoltare accelerată a spaţiilor de depozitare“, a subliniat directorul P3.

 

P3 România în cifre

► 380.000 mp are parcul P3 Bucharest A1

► 212 persoane se pot caza într-un hostel construit de P3 în parcul de pe A1, iar lângă a fost contruită o cantină de 400 mp şi 200 de locuri la mese

► În intervalul cuprins între vara lui 2019 şi cea din 2020, P3 a semnat contracte pentru 173.000 de metri pătraţi, dintre care 77.881 mp reprezintă prelungiri şi contracte pe termen scurt, 95.374 sunt contracte pe termen lung, iar peste 29.000 mp sunt contracte cu clienţi noi.

Cu ce probleme se confruntă

► Infrastructura – cheia pentru creştere o reprezintă un coridor de traversare a ţării

► Resursa umană