Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Studiul privind coronavirusul şi alimentele contrazice spusele autorităţilor internaţionale

Autor: Dorin Oancea 26.09.2020

Rezultatele publicate de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, spune ANPC. 

Paul Anghel, director general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. „Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internationale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei pana in prezent”, spune Anghel.

În presă au apărut ştiri despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, care invocă un studiu al Universităţii Bucureşti.

„Înţeleg ca studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş”, spune Anghel.

Directorul ANPC spune că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, care este singura entitate in măsura sa prezinte un punct de vedere consolidat.