Referendum: Cetăţenii UE vor continua să circule liber în Elveţia

Autor: Gabriel Negreanu 27.09.2020

Alegătorii elveţieni au respins în mod covârşitor încercarea unui partid de dreapta de a renunţa la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană, potrivit unei proiecţii a rezultatelor publicată de radiodifuzorul SRF, duminică.

Primele rezultate ale referendumului din Elveţia privind renunţarea la pactul care permite libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană arată un scor tranşant. Potrivit SRF, propunerea a fost respinsă cu 63% dintre voturile cetăţenilor elveţieni.

Partidul Poporului Elveţian (SVP) a convocat un referendum privind acordul cu UE, un vot care a fost considerat un test important al atitudinilor faţă de străinii care reprezintă un sfert din populaţie. Vicepreşedintele celui mai mare partid din parlament a făcut presiuni pentru a prelua controlul asupra imigraţiei, repetând unele dintre argumentele pe care politicienii pro-Brexit le-au folosit în perioada preliminară ieşirii Marii Britanii din UE.

El a realizat un tablou sumbru al tinerilor străini care îi înlocuiesc în locurile de muncă pe elveţienii mai în vârstă, locuinţele se scumpesc, şcolile şi transporturile sunt supraaglomerate, iar construcţiile devin haotice.

Oponenţii au spus că planul ar distruge acordurile care sporesc accesul Elveţiei la piaţa unică a UE şi ar duce la o criză a forţei de muncă.

Conform sistemului elveţian, referendumul, în cazul în care trecea, ar fi forţat guvernul să anuleze acordul UE dacă negocierile nu ar fi produs un acord privind încheierea voluntară a pactului, un rezultat foarte puţin probabil. Încetarea liberei circulaţii ar fi răsturnat alte pacturi bilaterale privind transportul terestru şi aerian, achiziţiile publice, comerţul şi cercetarea.

Aproximativ 68% din 2,1 milioane de străini care locuiau în Elveţia în 2019 erau cetăţeni ai UE. Pactul permite, de asemenea, elveţienilor să circule liber în UE, peste 450.000 dintre ei trăind în uniune.