New York Times: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozit pe venit timp de două decenii

Autor: Dorin Oancea 28.09.2020

Preşedintele american Donald Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite pe venit în ​​2016, cât şi în 2017, după ce ani buni a raportat pierderi mari pentru companiile sale pentru a compensa venituri de sute de milioane de dolari, arată un raport realizat de New York Times, citat de Reuters.

Într-un raport pe care Trump l-a caracterizat drept „fake news”, Times a spus că preşedintele nu a plătit impozite pe venit în 10 din ultimii 15 ani până în 2017, în ciuda faptului că a primit 427,4 milioane de dolari până în 2018 din programe de televiziune şi alte licenţe.

Informaţiile vin cu puţin mai mult de o lună înainte de alegerile din 3 noiembrie unde Trump concurează cu democratul Joe Biden. Democraţii s-au grăbit să-l zugrăvească pe Trump drept un evazionist şi au ridicat întrebări cu privire la imaginea sa de om de afaceri priceput.

Numind raportul „ştiri false” la o conferinţă de presă de la Casa Albă, Trump a invocat un audit în desfăşurare ca fiind motivul pentru informaşiile incomplete. Într-o declaraţie adresată Times, Alan Garten, un avocat al organizaţiei Trump, a declarat că Trump a plătit milioane de dolari în impozite în ultimul deceniu.

Refuzul constant al lui Trump de a-şi face publice impozitele a fost o abatere de la practica standard pentru candidaţii la preşedinţie. În prezent, el se află într-o bătălie legală cu procurorii din New York şi cu democraţii din congres pe această temă.

El a admis anterior că preferă să-şi reducă la minimum factura fiscală.

The Times a raportat că Trump a reuşit să-şi minimizeze factura fiscală raportând pierderi mari în imperiul său de afaceri. Articolil arată că preşedintele a raportat pierderi de 47,4 milioane de dolari în 2018, în ciuda faptului că a avut venituri de cel puţin 434,9 milioane de dolari. Times a subliniat că documentele dezvăluie doar ceea ce Trump a spus guvernului despre afacerile sale şi nu prezintă adevărata sa avere.

The Times spune că a obţinut date privind declaraţiile fiscale care acoperă peste două decenii pentru Trump şi companiile din cadrul organizaţiei sale de afaceri.

The Times a raportat, de asemenea, că Trump a fost implicat în prezent într-un audit al IRS - fiscul american - pe zece ani, în urma unei rambursări de 72,9 milioane de dolari pe care a solicitat-o ​​după ce a declarat pierderi mari. Dacă IRS se pronunţă împotriva acestuia în cadrul auditului respectiv, ar putea fi nevoit să plătească peste 100 de milioane de dolari, potrivit ziarului.